Vårdförbundet: ”Vi fortsätter driva barnmorskornas frågor”

Vårdförbundet: ”Vi fortsätter driva barnmorskornas frågor”
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Foto: Ulf Huett

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro ger inte upp kampen om barnmorskorna. Trots dagens beslut — som gör att fackförbundet SRAT börjar konkurrera om barnmorskorna — tror hon att många kommer att stanna i Vårdförbundet.

14 november 2018
Dela artikeln

Idag fattade Barnmorskeförbundets extrastämma beslut om att bilda en yrkesförening inom fackförbundet SRAT. Det innebär att Barnmorskeförbundet förutom att vara ett professionsförbund även blir en facklig organisation.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tror ändå att många barnmorskor kommer att vilja vara kvar i Vårdförbundet.

– Vi kommer att fortsätta driva frågorna som är viktiga för barnmorskor. Vi kommer att fortsätta sitta vid förhandlingsbordet och vara den starka motpart till arbetsgivaren som vi varit hittills. Vi har barnmorskor som förtroendevalda i alla led, säger hon direkt efter beslutet.

Vad gör ni för satsningar nu för att hålla barnmorskorna kvar som medlemmar?

– Vi satsar på barnmorskorna sedan lång tid tillbaka. Vi har ett professionsnätverk och vi har två barnmorskor i förbundets styrelse. Vi har gått ut med två informationsbrev till barnmorskorna nyligen. Vi har ett uppdrag från kongressen att se över hur vi tar oss an professionsfrågorna, vilket vi ska göra.

Barnmorskeförbundet har sedan 2015 undersökt möjligheterna att bilda en fackförening. Var ni beredda på beslutet nu?

– Jag blir inte förvånad över att de röstade igenom det. Barnmorskeförbundet har drivit det så hårt. 

Vad har Vårdförbundet att erbjuda barnmorskor som inte SRAT har?

– Vi kan 24/7-vårdens utmaningar, det är där barnmorskor befinner sig. Genom Vårdförbundet får de kollektivavtal som vi förhandlar fram. Vi har till exempel 34 timmar och 15 minuters veckoarbetstid för dem som arbetar roterande schema eller natt. Det gäller för våra medlemmar och oanslutna. Men arbetsgivarna kan däremot lägga en veckoarbetstid på 38,25 timmar till medlemmar i den nya fackliga organisationen.

– Vi fortsätter att driva deras frågor, vilket är viktigt för nu går vi in i en ny avtalsrörelse.

Kan du se så här i efterskott att Vårdförbundet borde gjort något annorlunda för att inte Barnmorskeförbundet skulle bli så missnöjda?

– Självklart kunde vi ha gjort mycket annorlunda. När vi pratat med Barnmorskeförbundet inser man att det här går långt tillbaka. En viktig sak har varit att driva frågan om direktutbildning till barnmorska, vilket de gör. Men vi har inte haft en kår som velat driva den frågan, och då kan vi inte göra det. Men jag känner inte att det är Vårdförbundet som splittrar barnmorskekåren, det tycker jag att det är Barnmorskeförbundet som gör nu.

Hon är oroad för konsekvenserna.

– Det här kommer inte gynna barnmorskorna. Och inte oss heller.

 

Mer om ämnet

Dela artikeln
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida