Val 2022

Vårdförbundet vägrar ta debatt med SD – beslut retar lokalpolitiker

Vårdförbundet vägrar ta debatt med SD – beslut retar lokalpolitiker
Foto: Getty Images.

Vårdförbundet håller i årets valrörelse fast vid sitt beslut att inte ta diskussion med Sverigedemokraterna - något som har retat upp lokala SD-politiker. "Jag är väldigt stolt över att tillhöra en organisation som faktiskt står fast vid sina grundvärderingar", säger Matilda Selahn, avdelningsordförande för Vårdförbundet på Gotland.

Den 23 augusti arrangerade Vårdförbundet en politikerdebatt om hälsa och sjukvård i Säveaulan på Wisbygymnasiet i Visby. Företrädare för samtliga partier var inbjudna – utom Sverigedemokraterna.

David Nyblom (SD), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Gotland, dök ändå upp, oanmäld, och blev insläppt.

David Nyblom (SD), ledamot, hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Gotland. Foto: Privat

– Jag satt där i publiken men fick inte delta, bara lyssna. De frågor som diskuterades var precis sådana som SD lokalt har förslag om, som bostadsbristen, som rumphugger rekryteringen för att folk inte har råd att skaffa boende. Hade jag fått delta hade jag kunnat presentera förlag om hur vi till exempel ska korta byggnadslovskön, säger han till Vårdfokus.

David Nyblom hävdar att Vårdförbundet censurerar debatten genom att inte bjuda in SD till den.

– Vi får inte ge åsikter om hur våra skattepengar ska användas. Det är jättekonstigt, säger han.

”Helt annan syn på människors lika värde”

Argumentet från Matilda Selahn, Vårdförbundets ordförande på Gotland, är att Vårdförbundet, till skillnad från SD, inte gör skillnad på människor utifrån etnisk tillhörighet. Förbundet har en helt annan syn än SD på vård och omsorg och på människors lika värde och lika rättigheter, menar hon.

Matilda Selahn, avdelningsordförande, Vårdförbundet Gotland. Foto: Privat

– Jag är väldigt stolt över att tillhöra en organisation som faktiskt står fast vid sina grundvärderingar, och inte gör avkall på dem, oavsett hur de populistiska vindarna blåser, säger Matilda Selahn till Vårdfokus.

Hur ser du på risken att avståndstagandet får motsatt effekt?

– Det är såklart en faktor. Men jag tycker att media borde ta större ansvar och ställa frågor till dem som är relevanta, inte låta dem ta på sig offerkoftan och måla upp dem som martyrer. Förbundsstyrelsen har tagit ett beslut, och jag håller fast vid att om man delar Vårdförbundets värderingar, så kan man inte dela Sverigedemokraternas, säger Matilda Selahn.

Värderingar avgörande

Att Vårdförbundet väljer att inte ta debatten med just Sverigedemokraterna är inget nytt för årets valrörelse.

Redan i januari 2014 tog förbundsstyrelsen ett ställningstagande att inte bjuda in Sverigedemokraterna till samtal inför valet, och att inte heller delta i arrangemang ordnade av SD. Ett beslut som Vårdförbundets styrelse förnyat inför valen 2018 och 2022.

”När det gäller Sverigedemokraterna är det de grundläggande värderingarna som tydligt skiljer sig åt. Vi som förening har en lång historia av att aktivt arbeta för mänskliga rättigheter, alla människors lika värde och mot rasism och främlingsfientlighet. Vi utgår från de grundläggande värderingar som förbundet vilar på och som formuleras i stadgans första paragraf”, skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i ett mejlsvar till Vårdfokus.

Hon poängterar också att dessa värderingar ytterligare förstärks av kopplingen till de yrkesetiska koder som bärs av varje medlem genom yrkeslegitimationen.

Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet. Foto: Ulf Huett.
Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet. Foto: Ulf Huett.

Sedan Vårdförbundet först fattade beslutet för åtta år sedan har SD blivit större, från att ha fått knappt 13 procent av rösterna i riksdagsvalet 2014 till drygt 17 procent i riksdagsvalet 2018.

I Novus/SVT:s väljarbarometer från augusti i år svarar 18,6 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på SD om det vore val i dag.

I dagsläget sitter SD inte i styrande ställning i någon av regionerna. Bland kommunerna leder partiet däremot styret i Bjuv, Hörby, Svalöv och Sölvesborg. Förutsatt att andra partier öppnat upp för samarbete, hade partiet kunnat styra tillsammans med M, KD och L i 87 kommuner, där dessa partier fick en majoritet av mandaten i kommunvalet 2018, visar en granskning som Dagens Samhälle har gjort.

I den enkätundersökning som Vårdfokus nyligen genomförde uppgav 6,4 procent av tillfrågade medlemmar i Vårdförbundet att de skulle välja SD om det vore val i dag.

Om man vill motverka de värderingar som SD står för, vore det inte bättre att ta diskussionen med partiet?

Som svar hänvisar Sineva Ribeiro återigen till att partiets grundläggande värderingar tydligt skiljer sig från Vårdförbundets.

”Därför går vi inte om vi blir inbjuda av Sverigedemokraterna, och bjuder inte in partiet till enskilda överläggningar eller våra egna arrangemang. Vi svarar dock SD-företrädare på frågor om vad vi vill med vården, och vi träffar partiet när till exempel en hel nämnd eller utskott bjuds in”, skriver hon i sitt mejlsvar.

Hur ser ni på medlemmar som sympatiserar med, eller är politiskt engagerade i SD?

”Vi värderar inte och spekulerar inte kring enskilda medlemmars ställningstagande eller värderingar, såklart. Vi efterfrågar inte medlemskap i politiska partier för att bli medlem och givetvis kan man rösta på SD och vara medlem i Vårdförbundet”, svarar Sineva Ribeiro.

Fakta: Värderar inte medlemmars politiska tillhörighet

Vårdförbundets förbundsstyrelse tog i januari 2014 ett ställningstagande att inte bjuda in Sverigedemokraterna till samtal inför valet 2014, och att inte delta i arrangemang ordnade av SD. Inför valet 2018 och 2022 har Vårdförbundets förbundsstyrelse förnyat detta beslut.

Förbundet bjuder inte heller in partiet till enskilda överläggningar eller egna arrangemang. 

Vårdförbundet svarar dock SD-företrädare på frågor om vad de vill med vården, och träffar partiet när till exempel en hel nämnd eller utskott bjuds in.

Vårdförbundet värderar inte och spekulerar inte kring enskilda medlemmars ställningstagande eller värderingar, och efterfrågar  inte medlemskap i politiska partier.

Källa: Vårdförbundet

”Gick med för sakfrågorna”

Enligt David Nyblom går Vårdförbundets vägran att ta diskussion med SD stick i stäv med ett demokratiskt förhållningssätt.

– De slår undan benet på sina egna medlemmar, säger han, och har ingen förståelse för Vårdförbundets argument att det är Sverigedemokraternas grundvärderingar som får organisationen att stänga dörren för debatt med partiet.

– Jag har ingen aning om vad det är för grundvärderingar de menar. Man måste alltid kunna prata i sakfrågor, säger han.

Enligt SD:s vitbok handlar det om ett parti med antidemokratiska rötter. Partiet profilerar sig ju också framför allt i migrationsfrågan?

– Skälet till att jag gick med i SD lokalt var helt och hållet de lokala sakfrågorna, som inte hade något med migration att göra, säger David Nyblom.

Vill inskränka asylsökandes rätt till vård

Även på lokal nivå lyser partiets värderingar igenom, inte minst i vårdfrågor. I Region Jönköping utmärker sig SD exempelvis från övriga partier när det gäller vilken vård de tycker att asylsökande ska få.

Lagtexten om att asylsökande har rätt till ”vård som inte kan anstå” tycker SD i Region Jönköping (där de sitter i opposition) är för luddigt formulerad. Därför vill de inskränka den rätten till att endast gälla akut vård. Partiet vill i praktiken ta bort en del av den vård som i dag ges till asylsökande, alltifrån stora operationer till mindre ingrepp.

Sådana värderingar präglar inte David Nybloms politiska engagemang, menar han.

– Jag jobbar själv som läkare och går under läkareden. Knackar någon på dörren och vill ha vård, ska de få vård, säger han.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida