Nattarbete

Vårdförbundet vill ha bättre nattvillkor för alla

Vårdförbundet vill ha bättre nattvillkor för alla
Kortare arbetstid vid nattarbete behövs för att inte bli sjuk av sitt jobb, anser Vårdförbudet. Arkivbild: Mostphotos

Även medlemmar som jobbar för organisationer som Bräcke Diakoni och Stadsmissionen borde ha rätt till hälsosamma nattvillkor. Det anser Vårdförbundet som just nu är i förhandlingar om det sista avtalet utan kortare arbetstid på natten.

2 december 2020

Ett av Vårdförbundets minsta avtal förhandlas just nu. Det omfattar anställda på bland annat Bräcke Diakoni och andra organisationer som Frälsningsarmén och Stadsmissionen som ingår i Arbetsgivaralliansen. 

Sineva Ribeiro. Foto: Jenny Kallin

Avtalet gäller omkring 150 av Vårdförbundets medlemmar, där en liten del jobbar natt. Men det gör inte frågan mindre viktig för det, anser Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

– Även den här arbetsgivaren måste skapa förutsättningar för att våra medlemmarna ska kunna orka ett helt yrkesliv och inte bli sjuka av sitt jobb, säger hon.

Kortare arbetstid

Det Vårdförbundet yrkat på är sänkt arbetstid till 34 timmar och 20 minuter i veckan, vid ständig natt.

Vad är ett kollektivavtal?

  • Ett kollektivavtal är ett avtal som förhandlas fram mellan fack och arbetsgivare.
  • Avtalet gäller dina villkor på jobbet, som lön, arbetstider och annat viktigt.
  • Kollektivavtal tecknas både på central och lokal nivå. Centrala avtal sätter ramen, eller en miniminivå, för villkoren som förhandlas fram lokalt.
  • Vårdförbundet har flera olika centrala avtal med offentliga och privata arbetsgivarorganisationer. 
  • Avtalet med Arbetsgivaralliansen är ett av de mindre avtalsområdena, det vill säga ett avtal som omfattar få medlemmar jämfört med exempelvis HÖK:en, det centrala avtalet för anställda i regioner och kommuner.

Annelie Söderberg, Vårdförbundets förhandlingschef, hoppas att Arbetsgivaralliansens medlemsorganisationer ska se vikten av hälsosamma nattvillkor för sina medarbetare och uppdatera sig kring modern forskning som visar riskerna med att jobba natt. Precis som andra arbetsgivare gjort.

Annelie Söderberg. Foto: Lars Nyman

Gäller för andra

Det här avtalet är nämligen det sista som saknar villkor för kortare arbetstid på natten för Vårdförbundets medlemmar. En fråga som varit högprioriterad i Vårdförbundets avtalsförhandlingar under många år.

2018 fick anställda i regionerna kortare nattarbetstid i det centrala avtalet och i HÖK19 blev villkoren helt lika för kommunanställda, bland annat.

Enligt Annelie Söderberg är förhandlingarna med Arbetsgivaralliansen nu inne i en slutfas.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida