klimatet

Vårdpersonal demonstrerade för klimatet hos Folkhälsomyndigheten

Vårdpersonal demonstrerade för klimatet hos Folkhälsomyndigheten
Sjuksköterskor, läkare, psykologer och forskare inom Extinction Rebellion utanför Folkhälsomyndigheten. Foto: Extinction Rebellion.

Folkhälsomyndigheten behöver göra mer för att visa att klimatförändringarna är det största hotet mot folkhälsan. Det menar vårdpersonal och forskare som på måndagen samlades utanför myndigheten. ”Under pandemin ordnades dagliga presskonferenser, men nu när vi står vi inför en ännu större kris finns det inget tydligt ledarskap” säger anestesisjuksköterskan Solveig Landén.

Vid lunchtid på måndagen ställde sig ett 50-tal klimataktivister utanför fönstren till personalmatsalen vid Folkhälsomyndigheten i Solna. Med varm glögg och pepparkakor ville de locka anställda att komma ut och prata med dem om klimatet.

– Under pandemin ordnades dagliga presskonferenser, men nu när vi står vi inför en ännu större kris finns det inget tydligt ledarskap. Trots att Folkhälsomyndigheten har ett tydligt ansvar för att klimatmålen i Agenda 2030 ska uppfyllas, säger sjuksköterskan Solveig Landén från Göteborg som var på plats.

Det är fjärde gången som klimataktivister uppvaktar Folkhälsomyndigheten. Bakom aktionen står vårdpersonal och forskare inom Extinction Rebellion, Scientist Rebellion samt Rebellmammorna. De vill att Folkhälsomyndigheten ska ge tydliga direktiv för hur vårdpersonal, makthavare, media och allmänheten ska agera kring klimathoten och kopplingen till hälsan. Bakgrunden är att WHO har konstaterat att klimatförändringarna är mänsklighetens främsta hälsohot och att en temperaturökning på 1,5 grader innebär en hälsokatastrof.

– Många har förstått att det är en klimatkris, men inte hur allvarlig den är. Hur ska folk förstå om inte det behandlas som en kris av ansvariga myndigheter? Folkhälsomyndigheten har skrivit mängder med rapporter, men de kommunicerar inte ut det till svenska folket, säger Solveig Landén.

Vårdpersonalens krav på Folkhälsomyndigheten:

• Att Folkhälsomyndigheten tydligt kommunicerar det forskningen visar: att klimatkrisen är det största hotet mot den globala hälsan.

• Att Folkhälsomyndigheten i sin kommunikation differentierar mellan olika uppvärmningsscenarion, så att allmänheten får kunskap om skillnaden i hälsopåverkan vid 1,5, kontra 2, kontra 3–4 graders uppvärmning.

• Att Folkhälsomyndighetens ensidiga fokus på klimatanpassning kompletteras med förebyggande åtgärder (precis som med rökning).

Kopplar klimathoten till yrket

­Andra professionsgrupper inom Extinction Rebellion genomför liknande fredliga manifestationer utanför olika myndigheter, till exempel har lärare uppvaktat Skolverket. Forskning visar att det är ett effektivt sätt att bedriva påverkansarbete, enligt Solveig Landén.

Solveig Landén och cykeln
Solveig Landén arbetar inom hemsjukvården i Göteborgs skärgård. Foto: Privat.

För Solveig Landén, som bor i Göteborgs skärgård, är klimatförändringarna högst påtagliga. Hon saknar de vintrar hon upplevde som barn då isen låg tjock mellan öarna. 

– Jag känner att det är som en mardröm, väck mig! Det är en helt galen värld där vi fortsätter som vanligt trots att vetenskapen säger att vi inte kan fortsätta leva som vi gör i dag. Det är en oro och en sorg, säger hon.

Ett första samtal

Under måndagens manifestation fick en läkare och en psykolog komma in på Folkhälsomyndigheten och framföra sitt budskap direkt till ansvariga på plats.

– Det kändes jättebra, vi är nöjda. Det kom inga konkreta besked från myndighetens sida, men det är i alla fall en början, säger Solveig Landén.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida