Covidvaccin

Vårdpersonal prioriteras i vaccinkön

Vårdpersonal prioriteras i vaccinkön
Det ändrade smittläget och den höga belastningen i vården ligger bakom viljan att vaccinera vårdpersonal tidigare än planerat. Foto: Getty Images

Från och med denna vecka kan även personal inom intensivvård och viss annan verksamhet erbjudas covid-19-vaccin. Det står klart efter att prioriteringsordningen omprövats.

Från början skulle personal inom regional vård få tillgång till vaccin först i fas 2, det vill säga i mitten av februari. Men så väl storstadsregionerna som Vårdförbundet har gått ut med att vaccinationer av viss personal som behövs i den kritiska covidvården bör tidigareläggas.

Folkhälsomyndigheten svarade ganska direkt att regionerna själva kan bedöma vilka som behöver vaccineras först och har nu tydliggjort sina rekommendationer.

Beskedet välkomnades av Sveriges kommuner och regioner, SKR.

− Om leveranserna fungerar som utlovat tror regionerna att vaccination av personal inom vården kan inledas redan denna vecka, meddelade Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, i ett pressmeddelande.

Vaccination av personalen kommer att genomföras parallellt med av vaccinationen av prioriterade grupper under fas 1, där personal inom kommunal vård och omsorgsverksamhet redan ingår.

Börjar redan i dag

Regionerna ligger redan i startgroparna för att kunna vaccinera personal. I Skåne börjar man i dag måndag att erbjuda vaccin till personal inom akutmottagningar och akutvårdsavdelningar som intensivvård, infektionsavdelningar, ambulansverksamhet samt viss verksamhet inom primärvården.

Region Stockholm börjar vaccinera viss vårdpersonal under morgondagen och flera regioner, som Jämtland- Härjedalen och Kalmar, har meddelat att de siktar på att komma igång denna vecka.

Det blir respektive verksamhetsledning som ska besluta om vilka personalgrupper som ska erbjudas vaccination först för att kunna upprätthålla den vård som behövs för covid-19-patienter.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida