Västerviks sjukhus värvar sjuksköterskor i Polen
Snart kommer åtta polska sjuksköterskor för att börja jobba på fasta tjänster.
Landstinget i Kalmar har sedan tidigare lång erfarenhet av att rekrytera läkare i Polen och har samarbetspartners där. Nu hoppas Västerviks sjukhus hitta 15 sjuksköterskor i en första omgång.
– Vi har brist på sjuksköterskor och den kommer att bli värre om vi inte hittar motåtgärder. Det här är en av dessa, en annan är att vi tillsammans med universitetet lyckats få en sjuksköterskeutbildning i Västervik, säger sjukhuschefen Henrik Holmberg.
Språkproblem ett hinder
Han är noggrann med att poängtera att det rör sig om fasta anställningar och ska vara en långsiktig lösning. Förra året lärde sig sjukhusledningen en läxa av att satsa på ungerska sjuksköterskor genom bemanningsföretaget Orange.
– Vi fick avsluta samarbetet efter två veckors introduktion. Vi var lovade sjuksköterskor som var bevandrade i svenska språket och kulturen. Men det fungerade inte i den omfattning vi ville och hade betalat för, säger Henrik Holmberg.
Han menar att Västervik är en trakt där det är mycket svårt att hitta sjuksköterskor och får medhåll av Vårdförbundets lokalavdelning.
– Just nu finns elva vakanta tjänster bara på kirurgkliniken. När vi annonserade efter psykiatrisjuksköterskor sökte ingen, säger Birgitta Lind på Vårdförbundet.
Västerviks sjukhus har svårtatt rekrytera sjuksköterskor. Foto: Mostphotos
Undervisning i svenska
De polska sjuksköterskorna har redan undervisning i svenska som ges i Polen av det rekryteringsbolag som landstinget anlitat. I dagarna kommer de till Sverige för att börja gå vid sidan av kollegor ett halvår på sjukhuset. Under den tiden ska de också få mer språkundervisning. Först sent i vår räknar sjukhuschefen med att de arbetar självständigt på sina tjänster.
Är det här ett sätt att slippa betala bättre löner till andra sjuksköterskor i Västervik?
– Absolut inte. Rekrytering av utländska sjuksköterskor är inget vi gör för att dumpa löner. De kommer att få löner i paritet med våra andra sjuksköterskor. Dessutom kommer vi även fortsätta att titta på löner och ingångslöner, säger Henrik Holmberg
Vårdförbundet har påverkat
Kenneth Sjöström, ombudsman på Vårdförbundet i Kalmar har deltagit i samråd med sjukhusledningen.
– Vi har haft möjlighet att påverka villkoren. Lönevillkoren blev då lite bättre. Arbetsgivaren gör inget fel som rekryterar i ett annat EU-land, de har varit öppna. De önskar fortsätta och bygga ut rekryteringen i fler omgångar. Det har fallit väl ut med läkarna, varav många stannat i Sverige, säger han.
Vårdfokus har tidigare rapporterat att flera landsting anställt spanska sjuksköterskor som lockats hit av ett bemanningsföretag speciellt inriktat på den gruppen. Den här gången är det ett sjukhus och landsting som tar initiativet.
Legitimation i Sverige
- Det krävs eftergymnasial utbildning för att få legitimation i Sverige.
- Utbildningen ska också vara godkänd enligt EU:s direktiv för yrkeskvalifikationer.
- De allra flesta europeer som söker legitimation i Sverige blir godkända av Socialstyrelsen.
- Socialstyrelsen har inget språkkrav, utan arbetsgivaren avgör om språkkunskaperna räcker.
- Mellan 2013 och 2015 har 1 109 utländska sjuksköterskor fått svensk legitimation, varav 29 kommer från Polen.