arbetsmiljö

Verksamhetschefen: ”Vi ser allvarligt på barnmorskebristen”

Barnmorskorna på Östra sjukhuset jobbar dubbla pass med risk för sin egen hälsa i sommar. Hur ser du på det, Corinne Pedroletti, verksamhetschef på kvinnosjukvården på Sahlgrenska?

– Medarbetarna arbetar hårt för att varje födande ska få en trygg och fin förlossningsupplevelse. Vi ser allvarligt på bristen på barnmorskor och åtgärder kommer vidtas för att vi ska nå våra bemanningsmål, säger Corinne Pedroletti, verksamhetschef på kvinnosjukvården på Sahlgrenska.

Porträtt på Corinne Pedroletti
Corinne Pedroletti, verksamhetschef på kvinnosjukvården på Sahlgrenska. Foto: Marie Ullnert/Västra Götalandsregionen

Ni har stängt ned en förlossningsavdelning under sommarmånaderna. Med facit i hand, var det rätt beslut?

– Ja, vi förlöser på samtliga förlossningsrum på två förlossningsavdelningar och eftervårdar på den tredje. På så sätt samlar vi våra förlösande barnmorskor till två avdelningar och slipper onödig väntan på plats för eftervård. Förändringen gjordes efter risk- och konsekvensanalys och facklig dialog. Efter utvärdering beslutade arbetsgivaren att fortsätta med detta arbetssätt under resten av sommaren.

Ni tillämpar THG och skickar därför hem förstagångsföderskor sex till åtta timmar efter förlossningen. Hur fungerar det, tycker du?

– Ja, det professionella stödet ges av oss men omvårdnaden sker genom nära och kära i hemmet. Dygnet runt kan den som gått på THG prata med en barnmorska per telefon. Av dem som går på THG uppger 85 procent att de är nöjda med bb-mottagningens verksamhet och vi har inte haft någon allvarlig avvikelse i denna grupp.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida