arbetsmiljö

Hon måste jobba för två

Hon måste jobba för två
Babyboom och underbemanning gör sommaren tuff för barnmorskan Malin Bergander och hennes kollegor på Östra sjukhuset. Foto: Lina Alriksson

En förlossningsavdelning har stängt. Schemat är fullt av luckor. Och 16-timmarspass är vardagsmat för dem som är i tjänst. Nu är det inte patienternas säkerhet som står på spel, utan barnmorskornas liv och hälsa, säger Malin Bergander på Östra sjukhuset i Göteborg.

Hon hann inte ens stämpla in i morse. En kvart innan dagens arbetspass drog igång behövde hon hoppa in och assistera vid ett akut kejsarsnitt. Sedan gick allt i ett. Hon skulle ordna plats på bb åt den snittade kvinnan och samtidigt ta emot två förstagångsföderskor. Ryggbedövning, assistera vid förlossningarna och stötta nya kollegor vid bedömningar.

– Två kvinnor väntar sina första barn och befinner sig i samma skede. Jag är ansvarig barnmorska för båda, men hur delar jag upp mig? Jag är fast i förlossningen samtidigt som jag vet att mina kollegor sliter hund med mina patienter på avdelningen. Man får en enorm samvetsstress och känner sig otillräcklig, säger barnmorskan Malin Bergander som även är fackligt förtroendevald för Vårdförbundet.

Toabesök en ovanlig lyx

Nio timmar senare. Vi träffas i sjukhusets kafeteria och hon kan för första gången på hela arbetsdagen få sig något i magen. Kaffe och en yoghurt. Att hinna äta eller gå på toaletten är en ovanlig lyx för barnmorskorna på Östra sjukhuset.

– Vi är förbi sådant. Min största rädsla nu är inte patientsäkerheten, utan att någon av mina kollegor ska jobba sig till ett hjärtstopp eller en stroke.

Egentligen är Malin Bergander innerligt trött på att varje sommar prata med pressen om urusla arbetsvillkor. Samtidigt är det i år värre än någonsin på Östra sjukhuset. Sommarens babyboom i Göteborg har resulterat i 2 970 förväntade födslar under perioden juni till augusti. Det är cirka 250 fler än samma period föregående år.

”Man måste ju veta vart man ska springa om man får en sjuk unge i famnen.”

Malin Bergander

Samtidigt saknas det i början av sommaren barnmorskor till 3 250 arbetspass under sommarmånaderna. Men inte nog med det.

Tiden räcker inte till på förlossningen. Foto: Lina Alriksson

När Malin Bergander kom tillbaka från semestern i mitten av juli väntade ett nytt chockbesked. Den ena av tre förlossningsavdelningar skulle stänga ned från en dag till en annan. Anledningen var att det inte fanns tillräckligt med personal för att kunna hålla avdelningen öppen.

– Det var verkligen en kraschlandning. Personalen fick ett sms på morgonen om att de någon timme senare skulle börja på en annan förlossningsavdelning. Ingen framförhållning, ingen introduktion. Man kanske tror att jobbet är detsamma på alla avdelningar, men vi har ju olika system och rutiner. Man måste liksom veta vart man ska springa om man får en sjuk unge i famnen.

Den stängda avdelningen innebär att Östra sjukhuset har förlorat 4 av 23 förlossningsplatser. I stället finns nu 19 platser fördelat på två avdelningar under juli och augusti. Eftersom även bb saknar platser har man i den nedstängda förlossningsavdelningen öppnat nio eftervårdsplatser.

Få ersätts med vikarier

Samtidigt som platserna blivit färre är en tredjedel av barnmorskorna på semester. Fler barnmorskor än vanligt har i sommar även valt att ta ut föräldraledighet. Mycket få av de lediga barnmorskorna har man lyckats ersätta med vikarier. Däremot har man kunnat ersätta lediga läkare, sjuksköterskor och undersköterskor.

– Vi har nästan inte fått in en enda vikarie utan förväntas jobba för dem som är lediga. Visst kan sjuksköterskorna avlasta oss en del, men vi kan inte plocka dem till förlossningen för de saknar den kompetensen. Den enda insats som sjukhuset gjort för att underlätta för barnmorskorna är att man under sommaren anställt fler ekonomibiträden. De avlastar undersköterskorna genom att ta över en del av deras arbetsuppgifter inom kök, tvätt och material. Det har frigjort utrymme för undersköterskorna att i stället stötta upp och avlasta barnmorskorna, säger Malin Bergander.

”Man jobbar dubbelt, man jobbar jämt. Det är tuffast för de yngre kollegorna. De har kanske småbarn hemma och är inte lika rutinerade som vi äldre.”

Eva B. Jones

De anställda barnmorskor som är beredda på att flytta semesterveckor eller ta extra pass under semesterperioden erbjuds extra ersättning. Pandemi och underbemanning till trots, har alla barnmorskor på Sahlgrenska fått fyra sammanhängande veckors semester i år liksom förra året. Men de som är i tjänst får jobba desto mer, säger Eva B. Jones barnmorska.

– Man jobbar dubbelt, man jobbar jämt. Det är tuffast för de yngre kollegorna. De har kanske småbarn hemma och är inte lika rutinerade som vi äldre. Med åren får man ögon i nacken och går mer på rutin. Dessutom blir man tuffare med att säga nej.

”Ett evigt pusslande”

Eva B. Jones har lyckats smita ifrån några minuter från induktionsavdelningen där hon numera jobbar. Hon har varit barnmorska i 36 år och är egentligen pensionär. Hon har valt att fortsätta arbeta heltid, men tar inte längre några extrapass.

– Senaste dygnen har varit förfärliga. Avdelningarna är överbelagda och vi har ständigt utlokaliserade patienter på andra avdelningar. Det ligger patienter i värkarbete på akuten för gravida och nyförlösta. Det är ett evigt pusslande och flyttande av patienter och fel kategorier hamnar på fel ställen, säger Eva B. Jones.

Eva B. Jones, barnmorska. Foto: Lina Alriksson

Fler patienter samsas på färre avdelningar. Det innebär mer människor överlag. Det är fler anhöriga och familjemedlemmar som trängs i korridorerna tillsammans med fler personal. Mitt i röran ska personalen försöka bedriva ett patientsäkert arbete och inge trygghet hos patienterna.

– Faktum är att våra patienter trots allt verkar nöjda, jag tror inte de märker av kaoset så som vi gör. Det är vi som bär stressen inombords. Men det finns en fara för att man missar dokumentationen. När man i efterhand ska dokumentera tre olika förlossningar är det lätt att man blandar ihop dem, säger Malin Bergander och avslutar sin yoghurt.

Tio timmar i skyddsutrustning

Hon är van vid tuffa arbetsvillkor. Under det senaste ett och ett halvt året har det varit extra utmanande. När pandemin slog till gjordes en förlossningsavdelning om till covidavdelning. Den tog emot födande kvinnor som var smittade. Efter förlossningen låg kvinnorna kvar i rummet för eftervård.

Periodvis lyckades sjukhuset öka bemanningen av barnmorskor under framför allt första och andra vågen. Men egentligen blev det en nollsummespel. De barnmorskor som var på covidförlossningen var ju låsta där under hela förlossningen och kunde inte springa mellan flera förlossningar, som man vanligtvis gör.

– Det var tuffa pass. Man kunde stå tio timmar i full covidutrustning, låst vi en enda förlossning.

Att de förlösta kvinnorna inte fick ha sina anhöriga hos sig innebar ytterligare en extra arbetsbörda för barnmorskorna.

– Anhöriga är en enorm resurs framför allt under eftervården. Du vet, en snittad kvinna kanske inte kan lyfta bebisen, lägga till bröstet eller byta blöjor. Nu var det vi som behövde finnas till hands för allt sådant som partnern vanligtvis gör.

Födande åker hem tidigt

Förlossningsavdelningarna på Östra sjukhuset erbjuder sedan flera år THG, Trygg hemgång. Under sommarmånaderna bemannar man färre bb-platser än vanligt. Det innebär att även förstagångsföderskor med normal graviditet och förlossning skickas hem sex till åtta timmar efter förlossningen. Dygnet runt kan den som gått på THG prata med en barnmorska per telefon. De rutinerade barnmorskorna Malin Bergander och Eva B. Jones ser både för- och nackdelar med systemet.

– Visst, ibland fungerar det bra. Men den individuella bedömningen blir snävare när man inte har eftervårdsplatser att erbjuda. Vi har till exempel sett att amningsfrekvensen har gått ned, konstaterar Malin Bergander.

Just i dag lyckas barnmorskan Malin Bergander, här med kollegan Eva B. Jones, få gå hem i tid. Foto: Lina Alriksson

Nedstängda avdelningar, underbemanning och omänskliga arbetsvillkor. Det krävs massiva åtgärder för att vända skutan, menar Malin Bergander. Drömmen är att få en bra arbetsmodell som skulle möjliggöra utveckling och reflektion, och inte är nedbrytande för personalen.

Saknar andra vårdformer

– Vi har bara en vårdform här och det är den högteknologiska, men vi saknar andra vårdformer. Jag vet att det finns ett stort sug bland mina kollegor här på Sahlgrenska efter att få jobba med hela vårdkedjan så som man gör som Min barnmorska i Stockholm och Malmö.

Klockan närmar sig 17. I dag kommer Malin Bergander faktiskt att kunna gå hem i rimlig tid. Vad morgondagen bär med sig vet ingen.

– Vi kommer behöva se tillbaka på den här perioden, för det kommer säkert finnas många avvikelser. Min dröm är att nästa sommar slippa sitta här och säga samma alarmistiska saker.

Fler föder barn på sommaren

De tre förlossningsavdelningarna på Östra sjukhuset har i genomsnitt 11 000 förlossningar per år fördelat på vanligtvis 23 platser. Under sommaren har en förlossningsavdelning av tre stängt och därmed har platserna minskat till 19. Antalet födslar under sommarmånaderna har ökat stadigt de senaste åren. Sommaren 2018 hade sjukhuset 2 605 födslar, i år väntas det blir 2 970.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida