alternativmedicin

Vidarkliniken försvarar sina läkemedel

Vidarkliniken försvarar sina läkemedel
Antroposofiska läkemedel i ett läkemedelsförråd på Vidarkliniken i Järna. Arkivbild: TT

Kritiserar Nobelpristagare och forskare för att blanda ihop antroposofiska mediciner och homeopati.

11 december 2015

I går skrev fyra svenska Nobelpristagare tillsammans med ledamöter ur Kungliga vetenskapsakademin en debattartikel om att alternativmedicinska produkter inte ska få kallas läkemedel.

I artikeln blandade de ihop antroposofiska och homeopatiska medel – något som Vidarkliniken reagerat starkt emot.

”Antroposofisk medicin är en egen terapiinriktning, äldst i Europa, inom det som kallas integrativ medicin, där skolmedicin kompletteras med läkemedel från naturen”, skriver de i en replik på DN debatt och menar att det är ohederligt att blanda samman antroposofisk medicin med homeopati.

Legitimerade sjuksköterskor

De påpekar också att på Vidarkliniken arbetar legitimerade sjuksköterskor och läkare med antroposofisk vidareutbildning.

”Det skulle glädja oss om Nobelpristagare och ledamöter i Kungl. Vetenskapsakademin i stället för att föra en ideologisk debatt följde med i litteraturen och gav oss stöd i arbetet med att beforska detta område på samma sätt som Kina en gång bestämde sig för att satsa forskningsresurser på de tusenåriga kinesiska naturmedicinerna, vilket i dag har lett till ett mycket spännande och nyskapande Nobelpris”, avslutar Vidarklinikens styrelse sitt debattinlägg.

Läkemedelslagstiftningen

Det frågan gäller är att regeringen ska fatta beslut om hur homeopatiska och antroposofiska läkemedel ska behandlas i den svenska läkemedelslagstiftningen.

Antroposofiska läkemedel har länge kunnat användas genom en undantagsregel, men nu har EU ställt krav på att Sverige måste införliva dem i den svenska läkemedelslagstiftningen eller förbjuda dem.

Vårdförbundet och flera andra instanser har avstyrkt att de ska bli en del av läkemedelslagen, se tidigare artikel.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida