Vinstförbud ?oroar vårdföretagare

Nu vågar ingen starta företag, enligt Vård­företagarna. Inför valet höjs röster för vinstförbud, men få vill ha det.

— Redan att vinster i vårdföretag är ifrågasatt gör de små företagen livrädda. Ingen vågar starta nya företag med den osäkerhet som råder nu, enligt Håkan Tenelius.?

Han är näringspolitisk chef för Vårdföretagarna, en av de stora arbetsgivar- och branschorganisa­tionerna på det privata området. Han hävdar att en mängd värdefull vård skulle försvinna om gränser sätts för de privata vårdföretagen. Under politiker­veckan i Almedalen ville orga­nisationen visa upp vad vårdföretagen bidrar med.

??Ett av dem drivs av Christina Wahlström. För 25 år sedan grundade hon Mama Mia, från början ett litet vårdföretag som i dag har vuxit till en koncern inom mödra- och barnhälsovård.

?— Självklart blir jag rosenrasande när det finns krafter i samhället som anser att kvinnor inte behöver tjäna pengar i sina företag utan tycker att de ska arbeta som någon slags Florence Nightingale, säger Christina Wahlström, en av initiativtagarna till nätverket Välfärdens grupp 8, med kvinnliga företagare inom vård, skola och omsorg.

??För Vänsterpartiet är vinstförbud valets viktigaste fråga. Partiledaren Jonas Sjöstedt ägnade en stor del av sitt tal i Almedalen åt att förklara varför. Men småföretagare behöver inte vara oroliga, säger Mia Sydow Mölleby, partiets talesperson i vårdfrågor.

?— Vi vill inte förbjuda företag att verka i välfärden, vi tycker bara inte att det ska finnas aktiebolag som kan använda skattepengar till att plocka ut privata vinster. Vi är positiva till icke vinstdrivande företag, som kooperativ och ideella organisationer inom vård, skola och omsorg.??

Bland regeringspartierna var det bara Folkpartiets Jan Björklund som tog upp frågan om vinster i vården i sitt Almedalstal. ”Jag tycker inte heller att kortsiktiga riskkapitalbolag hör hemma i välfärdssektorn. De ska bort. Men alla välfärdsföretag, vi talar framför allt om kvinnor, som varje dag i sina företag gör stordåd — de ska vara välkomna i välfärdssektorn”, sade han.?

Socialdemokraternas Stefan Löfven pratade om att ”sätta stopp för vinstjakten i välfärden”, fast något förbud mot privata företag inom vård, skola och omsorg vill partiet inte ha. Socialdemokraternas valstrateg Jan Larsson hävdar dock att partiet inte duckar för att diskutera frågan.?

— Vi tror att det viktigaste är att prata om hur vi säkrar hög kvalitet så att övervinsterna blir omöjliga. Sam­tidigt finns det många goda krafter som vill driva vård på ett innovativt och bra sätt, där inte vinstintresset är det viktigaste.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida