Så kan vården bli en huvudfråga

Ingen önskar sig ett sommarkaos i vården, men det kan göra vård­frågorna heta i val­rörelsen.

Att väljarna rankar vård som den viktigaste frågan visar flera undersökningar. Men hur viktig blir vården i riksdagsvalet? Frågan ställdes under Almedalsveckan och i panelen av politiska tyckare, journalister och experter var de flesta överens om att det krävs en vårdskandal, ett sjuksköterskeuppror eller sommarkaos för att det ska bli en viktig valfråga i medierna. ??

Utifrån väljarna är det i år dags för skola, vård och omsorg, sa Ulrica Schenström, politisk rådgivare på kommunikationsbyrån Hallvarsson&Halvarson och tidigare moderat statssekreterare i Fredrik Reinfeldts regering, medan valet 2010 handlade om ekonomin och 2006 var jobben den största frågan.

Men för rikspolitikerna är det svårt att hitta konkreta vallöften när det gäller vården, det mesta av vården drivs ju inom landsting, regioner och kommuner och där kan det vara svårt att hitta partiskiljande frågor om något så komplext som vården. ??

Så här svarar de båda största partierna i riksdagsvalet, Socialdemokraterna och Moderaterna, på hur de ser på vårdfrågorna. ?

Jan Larsson, valstrateg för (S): ?
— Vi kommer i alla fall att prata om vården. För oss handlar det om ett viktigt vägval för framtiden. Vi vill prata om att vården måste få mer resurser, att det behövs större professionalisering, att personalresurser måste frigöras genom att minska den administrativa bördan och mycket annat.?

Filippa Reinfeldt, tales­person i hälso- och sjukvårdsfrågor (M): ?
— Jag hoppas och tror att det kommer att vara en viktig fråga i valrörelsen. I Sverige har vi inte haft en tydlig vård-valrörelse på många år och det kan man ju fundera över eftersom det är en fråga som verkligen berör människor, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida