Ambulanspersonalen får inga semesterpengar från Region Skåne

Ambulanspersonalen får inga semesterpengar från Region Skåne
– Sista ordet är inte sagt ännu, enligt Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet Skåne. Foto: Anders Olsson

Region Skåne meddelar att man inte kommer att betala ut de 5,2 miljoner kronor som de tidigare anställda i Sirus Humanum förlorade då ambulansföretaget gick i konkurs. Men Vårdförbundet ser inte slaget som förlorat.

– Det är bara att beklaga att de gör den bedömningen, men det får stå för dem. Jag är inte alls säker på att sista ordet är sagt ännu. Vi får väl se om det inte finns andra vägar att gå, säger Mats Runsten, Vårdförbundets ordförande i Skåne till Vårdfokus.

Pengarna består av intjänad semester längre bak i tiden än den statliga lönegarantin täcker. Vårdförbundet anser att Region Skåne har ett moraliskt ansvar att betala ut pengarna. Dels för att regionen privatiserat ambulanssjukvården, dels för att man kände till företagets dåliga ekonomi utan att ingripa.

Likabehandlingsprincipen avgörande

Enligt Katarina Erlingson (C), ordförande i Region Skånes personal- och arbetsgivarutskott, hittar man ingen rättslig grund för att betala ut pengarna och kan inte bryta mot den likabehandlingsprincip som finns. Det går enligt henne inte att göra något undantag.

– Det skulle kunna innebära prejudikat som kan vara besvärliga, inte bara för oss i Region Skåne utan kanske för andra landsting och regioner. Det är väldigt vanskligt att göra en sådan sak, och det har vi inte övervägt, säger hon till Sveriges radio P4 Malmöhus.

Ger inte upp

Att Region Skåne inte vill betala får inte Vårdförbundet att ge upp.

– Medlemmarna riskerar att förlora sina pengar i konkursen. Vi kanske kan föra en dialog med Falck (som tog över efter Sirius) om deras eventuella skyldigheter. De kan i sin tur ta upp det med regionen, säger Mats Runsten.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida