Fler har smittats med listeria

Fler har smittats med listeria
Varifrån de listeriabakterier kommer som har orsakat årets utbrott är fortfaranade osäkert, men många av de drabbade har ätit leverpastej och andra typer av kallskurna charkprodukter. Arkivbild: TT

Folkhälsomyndigheten manar personer i riskgrupper att vara vaksamma.

Två personer till har smittats av den typ av listeria som har orsakat ett utbrott i höst och vinter.

– Riskgrupper som äldre, personer med nedsatt immunförsvar och gravida ska undvika vissa livsmedel där bakterien kan finnas och vara uppmärksamma på vilka varor som återkallats efter att tillverkaren funnit listeria i dem, säger Viktor Dahl, läkare och epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Fortfarande är det osäkert varifrån smittan kommer, men nästan alla drabbade har ätit kallskurna charkprodukter, till exempel leverpastej, skinka och medvurst. Livsmedelsverkets analyser av listeriaprover som livsmedelsproducenter skickat in pågår.

Tiden mellan smitta och insjuknande kan vara flera veckor vid en listeriainfektion så det går inte att avgöra om smittkällan är densamma för de två senast drabbade.

Ytterligare tre fall har rapporterats, men analysen av vilken typ av listeria det handlar om i de fallen är inte färdig ännu. Hittills har totalt 30 fall av listeriainfektion konstaterats.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida