Kostråd kring fetter ifrågasätts i stor internationell studie

Kostråd kring fetter ifrågasätts i stor internationell studie
Mättat fett finns bland annat i ost, smör, mjölkprodukter och kött. Arkivbild: Colourbox

Vetenskapliga bevis saknas för kopplingen mellan mättade fetter och hjärt-kärlsjukdom.

Ett internationellt forskningsteam har gått igenom sammanlagt 72 studier med över 600 000 deltagare från 18 länder. Meta-analysen visar att det saknas vetenskapligt stöd för rådet att undvika mättat fett för att förebygga hjärt- och kärlsjukdom.

Inte heller fann forskarna stöd för att det är bättre att äta mer mat som innehåller fleromättade fetter som omega 3 och omega 6 för att minska risken för hjärtsjukdom.

Inget stöd för kosttillskott

Forskarna granskade även randomiserade kontrollerade studier där man undersökt effekten av tillskott med omega 3 och omega 6. De fann inget stöd för att sådana kosttillskott är bra för att förebygga hjärt-kärlsjukdom.

Se till hela kosten

– Våra analyser visar att det inte finns tillräckliga vetenskapliga bevis för att säga att en diet som innehåller mycket fleromättade fetter och mindre mättade fetter minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom, säger professor Jeremy Pearson vid British Heart Foundation i en kommentar.

Forskarnas samlade bedömning är att de viktigaste råden för att förebygga hjärtsjukdom är att sluta röka, vara fysiskt aktiv och se till att kosten som helhet är hälsosam, vilket inkluderar inte bara fetter utan även intaget av salt, socker, frukt och grönsaker.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida