Omvårdnad

Lasern har snabbat på sårläkningen – så lyckades hemsjukvården sprida arbetssättet

Lasern har snabbat på sårläkningen – så lyckades hemsjukvården sprida arbetssättet
Johanna Långdahl och Sofia Viklund på hembesök och behandlar en patients sår med laser. Foto: Maria Fäldt

Det är lite känslan av Star Wars när Johanna Långdahl och Sofia Viklund börjar behandlingen med ljusprobern. Sedan några år används medicinsk laser på svårläkta sår i Skellefteå kommun – med lovande resultat.

Undersköterskan Sofia Viklund riktar vant probern med det röda ljuset runt patientens bensår. Distriktssköterskan Johanna Långdahl uppmärksammar att sårkanterna nu, efter några veckors behandling, har dragit ihop sig lite grann. De båda arbetar i Skellefteå hemsjukvård och behandlar sår med laser, ett pilotprojekt som nu blir permanent i hela kommunen.

Behandlar sår med laser

– I början tyckte jag att det lät som en lite aggressiv metod, men spännande.  När laserteamet satte i gång märkte vi att sår läkte snabbare. Det är häftigt att se läkningen på bilderna, säger Johanna Långdahl.

Förra året gick hon Karolinska institutets sårutbildning. Hon är också sammankallande för kommunens sårgrupp. I alla fall en tid till eftersom hon snart ska byta arbetet till regionens palliativa hemsjukvård.

– Svårläkta sår försämrar livskvaliteten för patienterna. Jag har läst mycket forskning om sår och livskvalitet. Såren gör ofta väldigt ont, vätskar och kan lukta illa. Det kan leda till isolering och många vårdbesök, säger hon.

Den Skelleftebo som hade sitt sår längst tid innan laserbehandlingen hade haft det i 30 år.

Johanna Långdahl poängterar hur viktigt det är med sårdiagnos, att arbeta i team och att andra avgörande åtgärder också sätts in för läkning, som avlastning, bentrycksmätning och kompressionsbehandling.

Sofia Viklund är en klippa i laserteamet sedan starten och har hunnit se och laserbehandla många sår. Nu har alla sjuksköterskor gått laserutbildningen och tio undersköterskor och fler laserapparater har köpts in.

– Först tänkte jag att vi skulle börja bränna sår. Men behandlingen känns inte, säger hon bakom sina mörka, svetsarliknande laserglasögon.

Eldsjälen och initiativtagaren bakom satsningen är fysioterapeuten Marianne Degerman, utvecklingsledare på kommunen och doktorand i ämnet vid Umeå universitet.

Laserbehandling har länge använts inom fysioterapi och Marianne Degerman började med att pröva att behandla äldre med demenssjukdom och motorisk oro, som hon trodde kunde bero på smärta. Hon läste på i forskningen och försäkrade sig om att laserbehandling inte har negativa bieffekter.

Sjuksköterskorna var underbemannade

Samtidigt hade allt fler patienter i kommunens vård svårläkta sår. Antalet ökade från 90 år 2017 till 130 år 2019. Sex sjuksköterskor behövdes på heltid bara för sårbehandlingen, samtidigt som sjuksköterskorna var underbemannade.

– Svårmobiliserade patienter har ofta besvärliga sår, vilket väckte mitt intresse. Jag följde därför med sjuksköterskorna för att lära mig mer.

Efter det startades pilotprojektet och en vetenskaplig studie. Fram tills nu har evidensen kring sårbehandling av laser varit otillräcklig, enligt Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU.

– Det är svårt att få till stora studier för att man inte kan ta patent på ljus, så företagen har inga stora pengar att tjäna. Dessutom behöver mycket hänsyn tas etiskt och praktiskt när det gäller deltagare som oftast är sköra äldre, säger Marianne Degerman.

Studie om laser på venösa sår

Nu vill hon bidra till att ta fram evidens. Som kontrollgrupp i studierna används statistik för likvärdiga sår från det nationella kvalitetsregistret Rikssår.

– Vi har fått mycket goda resultatet på sårläkning, smärtlindring och svullnad och har publicerat en studie om venösa sår. De läkte 123 dagar snabbare än likvärdiga sår i kontrollgruppen. Jag kan se snabbare läkningstid även för arteriella sår och trycksår i datan.

Studierna kommer inkludera omkring 200 personer. Alla typer av svårläkta sår ingår i behandlingen som är en kombination av rött och infrarött ljus.

Det infraröda ljuset syns inte med blotta ögat. Sofia Viklund lyser i axelnackvecken och sedan i det lymfcentrum som ligger närmast såret, vilket på patienten för dagen innebär knävecket. Sedan riktar hon ljuset på huden runt såret och slutligen ovanför såret, varje kvadratcentimeter belyses i två minuter.

Det röda ljuset syns väl

Sofia Viklund byter till rött ljus som genast syns väl. Hon lyser mot sårkanter och såret. Tiden för behandlingen varierar utifrån storleken på såret, men brukar ta runt 20 minuter.

– Det röda ljuset påverkar sårläkningen, hur såret sluter sig. Det infraröda ljuset ger en systemeffekt i lymfsystemet, hämmar inflammation och stimulerar blodcirkulation, säger Marianne Degerman. 

Patienterna behandlas två gånger i veckan. Såren mäts och fotograferas regelbundet. Likaså skattar patienterna sin smärta och siffrorna visar att den brukar gå ned efter två till tre veckors behandling.

– När laserbehandlingen inte fått full effekt finns andra faktorer som försvårat, som infektioner. Det gäller ungefär fem procent av såren.

Även tolv av regionens hälsocentraler har infört laserbehandling. Satsningen har väckt nationellt och internationellt intresse och nya liknande initiativ har startats.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida