Mättat fett ökar inte risken för sjukdom
Däremot varnar forskare i en ny stor studie återigen för transfetter som kopplas till hjärt-kärlsjukdom och för tidig död.
I ett flertal stora studier de senaste åren har forskare kommit fram till att ett högt intag av mättade fetter inte kan kopplas till risk för hjärt-kärlsjukdomar eller mortalitet.
Finns i kött och mjölkprodukter
Nu presenteras ännu en omfattande internationell meta-analys som kommer fram till samma slutsats.
Mättat fett, som till exempel finns i smör, kött och mjölkprodukter, ökar inte risken för hjärt-kärlsjukdomar, stroke och diabetes typ 2. Det leder inte heller till för tidig död oavsett orsak.
Det är kanadensiska forskare som presenterar sina resultat i det senaste numret av BMJ, British Medical Journal. De har gjort en meta-analys där ett stort antal studier granskats, däribland fyra svenska studier.
Varnar för transfetter
I de granskade studierna fann forskarna däremot stöd för att transfetter ökar risken för mortalitet och hjärt-kärlsjukdom.
Transfetter är industriellt framställt fett som framför allt används i kex och kakor för att ge lång hållbarhet. I flera länder har man lagstiftat om begränsning och i Sverige rekommenderar Livsmedelsverket att man ska äta så lite som möjligt av det.
Många frågor obesvarade
Även om det är klarlagt att de som äter mycket mättat fett inte har en ökad risk för hjärtsjukdom eller för tidig död jämfört med de som äter mindre, så är fortfarande många frågor obesvarade, enligt forskarna bakom studien.
De har till exempel försökt titta på hur risken ser ut beroende på vad man äter i stället för mättat fett. Det finns vetenskapligt stöd för att de som ersätter mättat fett med snabba kolhydrater faktiskt ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, medan de som ersätter det med långsamma kolhydrater i stället minskar risken något.
Vad som sker när mättat fett ersätts med omättade fetter behövs det fler studier kring, anser forskarna och reser en mängd frågor som till exempel skillnaderna mellan olika slags enkelomättade och fleromättade fetter.