Papperslösa flyktingar får rätt till vård

Regeringen och Miljöpartiet presenterade i dag en uppgörelse som innebär att papperslösa och gömda flyktingar får rätt till vård på samma villkor som asylsökande. Frågan har debatterats länge och regeringen har fått kritik för att beslutet dröjt.

Socialminister Göran Hägglund berättade på en pressträff i dag att förslaget innebär att barn kommer att få rätt till fullständig vård, tandvård och läkemedel. För vuxna handlar det om ”vård som inte kan anstå” och mödrahälsovård.

De praktiska detaljerna ska utredas närmare, men socialministern räknar med att ändringen kommer att kunna genomföras 1 juli 2013.

Miljöpartiet har sedan tidigare en långsiktig uppgörelse inom migrationspolitiken med regeringen, men förslaget om vård för papperslösa flyktingar har dröjt. För ett par månader sedan sa statsminister Fredrik Reinfeldt att det kan bli för dyrt.

Men nu är det alltså klart och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson är mycket nöjd:

– För Miljöpartiet är den migrationspolitiska överenskommelsen väldigt viktig och vi är nöjda med att man tar ett viktigt steg i en stor fråga inom ramen för samarbetet, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida