Patienten sköt mot ambulanspersonalen

Patienten sköt mot ambulanspersonalen
Området kring ambulansen spärrades av och ett stort polisuppbåd sökte efter mannen som sköt. Han tros ha tagit sitt eget liv senare. Foto: TT

Tog fram ett vapen när han skulle läggas in i ambulansen.

19 februari 2014

Som Vårdfokus tidigare berättat blev ambulanspersonal beskjuten under ett uppdrag i Stockholmsförorten Vällingby i dag. Nu börjar det klarna vad om egentligen hände.

Ambulansen hade kallats på ett uppdrag vid 11-tiden i förmiddags.  Det var när ambulanspersonalen skulle ta in patienten i ambulansen som han tog fram ett skjutvapen och sköt mot personalen. Men ingen träffades, berättar Åke Östman, vd för ambulansföretaget Aisab.

– De kastade sig åt sidan och klarade sig utan fysiska skador, men de är naturligtvis oerhört tagna av det som hänt, säger Åke Östman.

Det var två ambulanssjuksköterskor och en nyanställd på introduktion som var med. De är nu omhändertagna och har nyligen fått debriefingsamtal.

– Vi har ju säkerhetsföreskrifter som personalen går efter vid kända hotsituationer, men vad jag förstår kom det här som en total överraskning, säger Åke Östman.

Företaget kommer att göra en utredning för att titta på vad som hände och om det går att dra några lärdomar av det.

– Jag har arbetat inom ambulanssjukvården sedan 1976 och aldrig hört talas om något liknande, att en patient drar vapen och skjuter direkt mot personalen. Nu måste vi titta noga på om det finns något mer vi kan göra för att skydda våra anställda, säger Åke Östman

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida