Personer som har diabetes mår bäst om de skippar frukost

Personer som har diabetes mår bäst om de skippar frukost
En slät kopp kaffe på morgonen kan vara bra för den som har diabetes, enligt en ny studie. Arkivbild: Mostphotos

En koststudie från Linköpings universitet tolkas som att en stor måltid är bättre för diabetiker än flera mindre utspridda över dagen.

28 november 2013

Tre olika typer av kost har jämförts i en klinisk studie: lågfettkost, lågkolhydratkost och medelhavskost.

Hur blodsocker, blodfetter och vissa hormoner påverkades efter måltiderna undersöktes hos 21 patienter med typ 2-diabetes.

Lägre blodsocker med mindre kolhydrater

– Vi fann att lågkolhydratkosten gav lägre blodsockervärden än lågfettkosten, men en något högre nivå av blodfettet triglycerider, säger Hans Guldbrand, distriktsläkare och doktorand, som tillsammans med professor Fredrik Nyström lett studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Plos one.

Medelhavskost gav bra värden

Men det mest intressanta resultatet var enligt forskarna att medelhavskosten, med endast en kopp svart kaffe till frukost och en stor energirik lunch, inte gav högre blodsockervärden än lågfettkosten.

– Det talar för att det är mer gynnsamt med en stor måltid i stället för flera mindre när man har diabetes. Det är förvånande hur ofta man hänvisar till nyttan av så kallad medelhavskost men glömmer att den oftast innebär frånvaro av frukost, säger Fredrik Nyström, professor i internmedicin.

Fick pröva alla kosttyper

Studien genomfördes under tre testdagar då de 21 patienterna fått äta frukost och lunch från de tre typerna av kost. De hade inte ätit något sedan klockan 22 dagen innan. Under varje testdag togs laboratorieprover vid sex tillfällen under de nio timmar deltagarna vistades på medicinmottagningen.

  • Lågfettkosten hade en näringsfördelning som sedan länge varit den rekommenderade i de nordiska länderna, med drygt hälften av energin från kolhydrater.
  • Lågkolhydratkosten innehöll en relativt låg andel kolhydrat (ca 20 energiprocent) och en hög andel fett (ca 50 energiprocent).
  • Medelhavskosten var komponerad med endast en kopp svart kaffe till frukost och hela energiinnehållet till lunch, med olivolja och fisk och vin som måltidsdryck för dem som så ville.

Lika mycket kalorier

Alla tre menyerna hade samma totala kaloriinnehåll.

– Våra resultat ger anledning att omvärdera både näringsinnehåll och måltidsordning för patienter med diabetes i de rådande kostrekommendationerna, säger Fredrik Nyström.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida