Slut på striden om hemsjukvården?

Rapport efter rapport visar att hemsjukvård i kommunal regi är bättre för både patienter och personal. Men en reform har dröjt. Mycket tyder på att det har varit en kamp om makten mellan kommunerna och landstingen.

Nu har regeringen bestämt sig: hemsjukvården blir kommunal i hela landet. På tio rader i budgetpropositionen i höstas flaggade man för att en reform är på gång. Men innehållet är fortfarande höljt i dunkel.?

Resan hit har varit lång. För snart två decennier sedan kom Ädelreformen. I hälften av landstingen och kommunerna blev hemsjukvården kommunal. Sedan har det inte hänt så mycket.?

Inte förrän nu. I sin budgetproposition från i höstas skriver regeringen att hemsjukvården i kommunal regi »har inneburit en klar förbättring av vården. Det är dags för resten av landet att få ett enhetligt huvudmannaskap för den kommunala hälso- och sjukvården«.?

Mer konkret än så är inte beskrivningen av regeringens planer. Henrik Kjellberg, politiskt sakkunnig åt äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (kd), vill inte säga så mycket mer.?

–?Regeringen kommer inom kort att lägga fram ett förslag i frågan, säger han bara.??

Men den har varit aktuell tidigare. Våren 2003 tillsatte den dåvarande socialdemokratiska regeringen den så kallade Äldrevårdsutredningen. Utredningsman blev Bengt Holgersson, tidigare landstingsråd i Malmöhus läns landsting och ordförande i Landstingsförbundet.?

Han säger att han inte ville känna sig bunden av de lojaliteter han hade haft som aktiv landstingspolitiker.?

–?Min utgångspunkt var: vad är bäst från patientsynpunkt? Vi kom fram till att det ofta är svårt att utkräva ansvar; huvudmännen skyller på varandra när något inte fungerar. Med ett enhetligt huvudmannaskap blir allt klarare. Ingen kan krypa bakom den andra, säger Bengt Holgersson i dag.?

Utredningens slutsats var glasklar: kommunerna borde ta hand om hemsjukvården också i ordinärt boende. Samordningen med den övriga samhälleliga servicen i form av hemtjänst skulle förbättra kvaliteten väsentligt.

Men representanterna för Kom­munförbundet och Lands­tingsförbundet­ var emot förslaget att kommunerna obligatoriskt skulle få ansvaret för hemsjuksvården.??

Ulla Åhs var huvudsekreterare i Äldre­vårdsutredningen. Hon har också en bakgrund som handläggare på dåvarande Landstingsförbundet. I dag är hon pensionär.?

–?Det här var vid den tid då de båda organisationerna var på väg att slås samman. Jag tolkar det som att de inte ville ha upp frågor som kunde splittra kommun- och landstingspolitiker och kanske äventyra hela sammanslagningen. Och visst, det är en maktfråga för vissa politiker, säger Ulla Åhs.

Utredningens förslag ledde till att regeringen bland annat utlovade en proposition om en kommunalisering av hemsjukvården. Den skulle komma hösten 2006.?

Men det kom ett regeringsskifte emellan. Den nya regeringen lade förslaget åt sidan.?

–?Vi ville ha mer på fötter. Vi begärde en utvärdering hos Socialstyrelsen, säger Henrik Kjellberg hos Maria Larsson (kd).??

För drygt ett år sedan var Socialstyrelsen klar med sin utredning. Man har tittat på hur det fungerar i sex landsting. Kristina Stig ledde arbetet från Socialstyrelsens sida.?

–?Det var entydigt att vården fungerade bättre sett från patientens sida i de kommuner där kommunen tagit över ansvaret för hemsjukvården, säger Kristina Stig.?

Det är vad som kallas synergieffekter som gör vården bättre. Alla kommuner har ju ansvaret för sjukvården på de särskilda boendena; där finns en organisation för vård dygnet runt – till skillnad från landstingets vårdcentraler, som i allmänhet har bemanning bara dagtid måndag till fredag.?

»Kommunerna kan erbjuda en mer kontinuerlig vård än vårdcentralerna under dygnets alla timmar och veckans alla dagar«, skriver Socialstyrelsen i sin utredning.??

För patienterna betyder det bland annat att de i de kommuner där landstinget har behållit ansvaret för hemsjukvården inte får undersökningar och behandlingar i samma utsträckning som i de kommuner som har hela ansvaret för hemsjukvården.?

Socialstyrelsen konstaterar att det är lättare att tillgodose de äldres behov i en samlad organisation eftersom de många gånger kräver både socialtjänst- och vårdsinsatser med flera olika professioner som samverkar i en hel vårdkedja.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida