Spädbarn i Lund smittas åter av MRSA

Spädbarn i Lund smittas åter av MRSA
Tre för tidigt födda barn har den här veckan smittats av MRSA vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Barnet på bilden är dock friskt. Arkivbild: Mostphotos

Senaste veckan har tre fall upptäckts på avdelningen för för tidigt födda.

18 september 2014

För ganska exakt ett år sedan tvingades neonatalavdelningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund, Sus, att stänga till följd av spridning av multiresistenta bakterier. Sex för tidigt födda barn hade smittats av MRSA, meticillinresistenta gula stafylokocker.

Nu tycks en ny spridning av MRSA vara på gång. I veckan har tre nya fall upptäckts.

– Det finns ingen annan specialitet inom sjukvården – varken medicin, kirurgi eller annan – som drabbas så ofta av utbrott som neonatal. Enkelrum måste till, säger Eva Melander, hygienläkare på Sus till Sydsvenskan.

Att för tidigt födda smittas av multiresistenta bakterier är relativt vanligt. På neonatalavdelningarna på Karolinska universitetssjukhuset och på Danderyds sjukhus i Stockholm bär så gott som alltid ett eller flera av de inneliggande barnen, och deras föräldrar, på resistenta bakterier.

– Allt hos barnen är så omoget att de suger åt sig bakterier via andningsvägar, hud och tarmar, säger Eva Melander till Sydsvenskan.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida