Tryckt stämning på akuten i Malmö efter mordhoten

De tre vårdanställda som hotats flydde sina hem i helgen.

Stämningen på akuten i Malmö beskrivs som mycket dämpad efter att tre ur personalen har blivit mordhotade eller utsatta för andra trakasserier. Detta efter att de i ett öppet brev tillsammans med över 250 andra protesterat mot det planerade besöket på onsdag av partiledaren för Sverigedemokraterna (SD), Jimmie Åkesson.

– Det är väldigt tryckt stämning efter att hoten kom. De drabbade mår bra, men är skärrade, säger en sjuksköterska som inte vill stå med namn av rädsla för ytterligare hot.

”Ledningen var naiv”

De utsatta har inte varit hemma i helgen, däremot har de jobbat enligt sina vanliga scheman och arbetsgivaren har i samarbete med polisen gett dem stöd. Däremot anser den sjuksköterska som Vårdfokus har talat med att Region Skånes ledning var naiv som gav klartecken till SD-besöket från början.

– Det som har hänt borde ha gått att förutse.

Sjuksköterskan vill avskaffa alla partiledarbesök.

– Akuten är inte rätt ställe att bedriva valkampanj. Där jobbar vi med att hjälpa människor, det är inte rätt arena för partiledare att gå och fiska röster, oavsett parti.

Med tanke på allt som hänt, ångrar ni er?

– Nej, inte i sak. De som har blivit offentligt uthängda tycker så klart att det är obehagligt. Men det vi skrev i det öppna brevet är självklarheter, säger sjuksköterskan.

Vad hoppas ni nu?

– Att debatten om vilka värderingar vi vill ha i sjukvården tar fart, och att vi får ett beslut om vilken policy vi ska ha gentemot dem som bedriver valkampanjer.

Enligt sjuksköterskan handlade protesten om att lyfta frågan om värderingar i vården.

– Jag önskar också att vi diskuterar att demokrati faktiskt handlar om respekten för alla människors lika värde. Man kan inte använda sina demokratiska rättigheter för att kränka andra människor, och sedan ta på sig offerkoftan och påstå att man har blivit stoppad av några ”antidemokrater”.

Glädjer sig över stödet

I dag ger brandmännen i Malmö sitt stöd, något som sjuksköterskan som Vårdfokus har talat med tycker är bra.

– De tillhör också en yrkeskår som jobbar utefter alla människors lika värde. Det känns väldigt kul att de tar upp den här frågan och stöttar oss.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida