Vårdförbundet slår larm om SD–besöket i Malmö

Vårdförbundet slår larm om SD–besöket i Malmö
Vårdförbundets ordförande i Skåne, Mats Runsten, anser efter mordhoten att personalens säkerhet är hotad.

Nu gör Vårdförbundet en arbetsmiljöanmälan. "Vi kan inte sitta still när våra medlemmar mordhotas", säger Mats Runsten, ordförande i Skåne.

Två vårdanställda på Skånes universitetssjukhus, varav en medlem i Vårdförbundet, har mordhotats. Hoten kom efter att de skrev under ett öppet brev där 258 vårdanställda protesterade mot Jimmie Åkessons, partiledare för Sverigedemokraterna, planerade besök på akuten i Malmö den 9 april.

Tidigare har Vårdförbundets lokalavdelning i Skåne sagt att besöket inte är en facklig fråga, utan något som arbetsgivaren har godkänt. Men efter hoten slår nu Vårdförbundet larm i form av en arbetsmiljöanmälan, en så kallad 6:6a.
– Det som hänt är inte okej. Vi kan inte sitta och tiga still när våra medlemmar mordhotas. Då kräver vi att arbetsgivaren agerar, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

Begär riskanalys

I den anmälan som kommer att skickas till verksamhetschefen med kopia till Arbetsmiljöverket i dag, kräver Vårdförbundet att arbetsgivaren omedelbart gör en risk– och konsekvensanalys av Åkessons besök både när det gäller fysisk och psykosocial arbetsmiljö.
– Som det är nu har det här besöket eskalerat bortom normala politikerbesök. Hoten är en polisiär fråga men även i allra högsta grad en arbetsmiljöfråga och arbetsgivarens ansvar, säger Mats Runsten.

I morse rapporterade Vårdfokus att sjukhuschefen Jan Eriksson inte har några planer på att ställa in SD–besöket.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida