Utmaning & utslagning

I Halland ses numera medborgarna som vårdkunder som ska attraheras att välja vårdcentral. Då behövs ingen upphandling, där bästa anbud vinner. Konkurrens driver båda systemen, men med kundval är det patienterna som har makten. För personalen är det både stimulerande och frustrerande, upptäckte Vårdfackets reportageteam.

På klädhängaren hänger en ensam jacka. I ett hörn står en tv och mal. Jackans ägare står vid luckan och skriver in sig.

Nu i vår har det blivit glesare i väntrummet på Gruebäcks vårdcentral i Falkenberg. Av de nära 11 000 patienter som vårdcentralen hade före årsskiftet har en tiondel valt en annan.

Dessutom har Gruebäcks vårdcentral förlorat uppdraget som distriktssköterskemottagning för 7 600 patienter. Det skötte man tidigare på uppdrag av en privat läkarstation. Den har nu delats i två, som har anställt egna distriktssköterskor.

Att befolkningen med den nya modellen Vårdval Halland nu får frihet att välja vårdcentral slår väldigt olika. Vårdfacket besökte tre olika vårdcentraler och fick tre olika bilder av vad kundvalet betyder för personalen. De landstingsdrivna vårdcentralerna i Falkenberg – grannen Hjortsbergs vårdcentral har förlorat 1 800 patienter. Nästan var sjätte Falkenbergsbo har bytt vårdenhet, för det mesta till en privat. I landstinget som helhet är effekterna blygsammare. Totalt har sju procent av befolkningen bytt vårdenhet.

Marita Thylin-Nilsson är distriktssköterska på Gruebäck. Hon har tio kolleger på vårdcentralen. Två av dem måste sluta, eftersom underlaget minskat.

Patienterna har gått till de privata läkarmottagningarna – Laurentiuskliniken och en utbrytare från den – som expanderat kraftigt i samband med att Vårdval Halland infördes.

– De har tagit våra patienter, men oss vill de inte ha. Vi är väl för gamla, suckar Marita Thylin-Nilsson.

Byggnadsarbetare blandas med sjukvårdspersonal på Oskarströms vårdcentral ett par mil nordost om centrala Halmstad. Hela huset håller på att byggas om.

Carina Johansson, distriktssköterska på vårdcentralen och också facklig företrädare, visar runt. Hon berättar också att de som arbetar på vårdcentralen har påverkats av Vårdval Halland, trots att de i stort sett har lika många patienter nu som före årsskiftet.

– Vi får väl börja tänka ungefär som egna företagare: hur tillgodoser vi patienternas behov och önskemål bäst? säger Carina Johansson.

Redan har man börjat »skriva ut« blodtrycksmanschetter. Patienter som ofta kommer för att ta trycket kan få låna hem en lätthanterlig apparat. Det skulle öka friheten för patienterna och frigöra tid för distriktssköterskorna.

Också Marina Bjering-Petzén, distriktssköterska, är positiv till Vårdval Halland:

– Det känns bra att patienterna får välja. Och det är ännu bättre om de väljer oss. Annars får vi bli bättre.

I en enkätundersökning har Oskarströms vårdcentral fått bra betyg när det gäller tillgänglighet och bemötande. Men många patienter är kritiska mot att de inte får träffa den läkare de vill.

– Jag tror kontinuiteten hos läkarna är det viktigaste för patienterna. Och att vi har nästan allt de behöver samlat under ett tak.

Erfarenheten från Gruebäcks vårdcentral i Falkenberg är att det är valet av läkare som styr. Det är få som väljer vårdcentral därför att de har en bra kontakt med sin distriktssköterska.

Det säger Marita Thylin-Nilsson på Gruebäck. Men hon klandrar inte patienterna; vårdcentralen har haft svårt att få tag i läkare för fast anställning.

– Vi har haft många stafettläkare. Och träffar man den femte läkaren på fem besök förstår jag att man tröttnar.

Ändå är hon kritisk mot Vårdval Halland. Hon tycker att det handlar för mycket om pengar.

– Visst är det bra att patienterna får välja. Men Vårdval Halland handlar för mycket om kvantitet på bekostnad av kvaliteten. Det gäller att få ihop så många patienter som möjligt – det är där pengarna finns!

Rebecca Hunt är distriktsöverläkare. Hon är också kritisk mot Vårdval Halland – »det var väl det som var meningen, att mer av vården skulle privatiseras« säger hon när hon sätter sig ned vid bordet på väg från en patient till nästa. Men för läkarna väntar i alla fall inga uppsägningar. Det är bara att låta bli att besätta vikariaten.

Peter Åberg är sedan i höstas verksamhetschef på Gruebäck. Han gillar Vårdval Halland:

– Det är bra att patienterna får välja. Och vi har ju trots allt 90 procent trogna kunder. Jag är rätt nöjd, Falkenberg är ju det mest konkurrensutsatta området i Halland.

Visst finns det problem. Men dem ska Gruebäck ta sig igenom. Om ett par år har allt stabiliserat sig, tror han.

Vilka motdrag ska då Gruebäcks vårdcentral göra? Marita Thylin-Nilsson, Rebecca Hunt och Peter Åberg beskriver olika förändringar i utbud och tillgänglighet. Hälsoundersökningar, triage som frigör mer läkartid för patientkontakten och satsning på bvc är några exempel.

Och så kommer en del patienter tillbaka. Det berättar distriktssköterskan Anita Gudmundsson, som just tar blodtrycket på en patient. Gräset var inte grönare på andra sidan staketet.

– De hade inte insett att man inte väljer läkare, utan mottagning. När de inte fick välja just »sin« läkare blev det viktigare med kontakten med distriktssköterskan

Vårdcentralen Andersbergs mottagning på Kungsgatan i centrala Halmstad har tidigare varit bank. I det gamla kassaskåpet har man förvarat pappersjournaler. De har blivit liggande under åren, nu lämnas de vidare till landstingets arkiv. Det är dags att städa upp inför det övertagande som just blivit klart.

Från den 1 april ingår den här distriktssköterskemottagningen i privata Victoriakliniken. Tidigare har distriktssköterskorna arbetat mot den privata läkarmottagningen. Nu vill läkarna samla verksamheten i den egna organisationen.

– Fast i praktiken innebär väl skillnaden bara att det blir en ny logga på lönekuvertet och andra trycksaker, säger Gudrun Andersson, som har arbetat länge på mottagningen.

Vad som händer inuti lönekuverten vet de inte ännu. Förhandlingarna om nya löner ska vara klara den 1 juni. Men avtalet som nu är klart – det första om övertaganden i samband med Vårdval Halland – innebär att det inte blir några förändringar av de övriga anställningsvillkoren.

Plus och minus i Vårdval Halland
+ Större valfrihet, Stimulerar nytänkande, Inte fokus på läkare
– Oro hos de anställda, Pengarna styr

»Jag har inte en tanke på att byta vårdcentral, det har aldrig varit några problem.«
Maj-Britt Nilsson, som har kommit till vårdcentralen för att få en spruta

»Jag har bytt till en privat klinik. Jag hade en läkare som jag brukade gå hos, men han slutade.«
Britt-Marie Cronwall, som följde med sin faster till vårdcentralen

»Man får en viss frihet, har något att sätta emot. Jag har känt mig utlämnad, nu får jag en viss makt.«
Kristina Bergqvist, patient som har funderat på att byta och ringt runt lite

»Det blir inte bättre av att byta till en annan vårdcentral. Oskarström har ändå ett ganska bra rykte.«
David, som den här gången skulle träffa en distriktssköterska

»Jag har träffat samma läkare i 20 år och är nöjd med att slippa berätta min historia om och om igen.«
Gina Andersson, som kom till Sverige med vita bussarna efter andra världskriget

 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida