vårdplatsbrist

Ny kris i Stockholmsvården

Ny kris i Stockholmsvården
Det råder akut brist på vårdplatser på Södersjukhuset i Stockholm. Arkivbild: Mostphotos

Under tisdagen gick Södersjukhuset i Stockholm upp i stabsläge på grund av akut brist på vårdplatser. Förra veckan var det Karolinska i Huddinge.

Södersjukhuset har haft högt tryck på sin akutmottagning och i dag bedömde ledningen att det var alltför många patienter som väntade på vårdplats.

– Vårt fokus just nu är att hjälpa Södersjukhuset med att få tillgång till fler geriatriska vårdplatser och inventera stöd från andra akutsjukhus, säger chefläkaren Johan Bratt i ett uttalande på Stockholms läns landstings hemsida.

Läs också: Stabsläge på Karolinska i Huddinge på grund av sjuksköterskebrist

Många vårdplatser stängda

Siffrorna för februari visar att endast 2 827 vårdplatser av 3 501 hålls öppna i landstinget. Det är framför allt på just Södersjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset som många vårdplatser är stängda – mest på grund av att det saknas sjuksköterskor.

På Karolinska är var tredje vårdplats stängd. Förra veckan fick Karolinska Huddinge gå upp i stabsläge på grund av en liknande kris som den på Södersjukhuset denna veckan.

Stor ökning av överbeläggningar

Antalet överbeläggningar är också ovanligt stort på Stockholmssjukhusen. I januari var det 5,3 per 100 vårdplatser – vilket är mer än någon månad det senaste året.

Stockholm ligger dock inte högst, överbeläggningarna har rakat i höjden på flera håll i landet. I januari var situationen värst i Gävleborg med 10,1 överbeläggningar per 100 vårdplatser. Men även Västernorrland låg högt med 8,3 och Sörmland med 8,8.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida