Sju arter av borrelia på svenska fästingar

Sju arter av borrelia på svenska fästingar
Majoriteten av fästingarna, 72 procent, var nymfer, i stadiet mellan larv och vuxen fästing. Arkivbild: Mostphotos

Risken att smittas ändå liten, visar studie.

Svenska fästingar bär på sju olika borreliabakterier. Sex av dessa kan ge infektionen borrelia och den sjunde fästingburen återfallsfeber. Det visar en avhandling från Linköpings universitet, i vilken drygt 2 000 fästingar lämnades in på totalt 34 vårdcentraler i landet av 1 500 fästingbitna personer.

Bara två procent fick infektion

Borreliabakterier fanns på i genomsnitt var fjärde fästing. Men endast två procent av de bitna personerna visade symtom på borreliainfektion.

De bitna undersöktes med blodprov strax efter bettet och även tre månader senare. Information om sjukdomssymtom samlades från patientjournaler och enkäter. Av de bitna utvecklade 2,5 procent antikroppar mot borrelia, utan att få symtom av infektionen.

Ta bort den snabbt

Risken att smittas av borrelia ökar om fästingen suttit fast länge och sugit blod. Detta mättes genom att studera fästingen i mikroskop. Då ökar risken att fästingen för över bakterien. Resultatet ger därför stöd för att fästingar bör avlägsnas så snart som möjligt.

Yngre personer och kvinnor tog bort fästningarna snabbast, äldre och män långsammast.

Just nu pågår en annan studie på Hälsouniversitetet i Linköpings där målet är att samla in 10 000 fästingar som bitit människor. I studien ska förekomsten av borrelia, TBE-virus och Anaplasma (fästingfeber) i fästingarna kartläggas och hur stor risken är att bli smittad.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida