Blodprov ger osäkra svar om borrelia

Blodprov ger osäkra svar om borrelia
Mellan 10 och 30 procent av fästingarna är bärare av borreliabakterier, men bara ett fåtal av de som blir bitna får symptom. Arkivbild: Mostphotos

I takt med att fästingarna breder ut sig får laboratorierna allt fler prover för analys av fästingburna sjukdomar som borrelia, tbe och ehrlichios. Men att sätta diagnosen borrelia genom att titta på antikroppar i blodet ger högst osäkra svar. Det framkom på ett seminarium om fästingburna sjukdomar på Diagnostikforum i Jönköping.

27 september 2012

Mellan 5 000 och 10 000 personer drabbas varje år av borrelia, enligt uppskattningar från Läkemedelsverket. Mellan 10 och 30 procent av fästingarna är bärare av borreliabakterier. Trots det får bara en liten del av dem som blir bitna några symtom.

Diagnos på kliniska symptom

Att ställa diagnos är inte alltid helt enkelt, särskilt inte i en tidig fas av sjukdomen, berättade överläkare Ivar Tjernberg som föreläste på seminariet om fästingburna infektioner vid gårdagens Diagnostikforum.

– Det är viktigt att slå fast att diagnosen framför allt ställs utifrån kliniska symptom eftersom blodproverna kan visa fel, sade han.

Falskt positiva svar

Vid ett blodprov letar man efter antikroppar mot borrelia. Men dels utvecklar bara hälften av patienterna antikroppar, dels kan det finnas kvar antikroppar i blodet från en tidigare utläkt borreliainfektion.

En hittills opublicerad studie som Ivar Tjernberg gjort bland 1 100 blodgivare visar att mellan 10 och 15 procent av personerna har antikroppar mot borrelia i blodet. Bland äldre personer är det så många som 25 procent.

– Det är alltså stor risk att få falskt positiva svar. Framför allt i endemiska områden, sade Ivar Tjernberg.

”Fästingpaket”

Biomedicinska analytikerna Katarina Gustafsson och Natalia Eklund arbetar på mikrobiologen i Jönköping. De berättade att där görs 3 500 analyser per år av blodprover för att leta efter antikroppar mot borrelia.

Men om de hittar antikroppar är svaret alltid försiktigt med reservationer för att det kan vara falskt. För att bekräfta eller utesluta borrelia krävs lumbalpunktion med bestämning av antikroppar i ryggvätskan.

De berättade också att de helt nyligen börjat använda en ny typ av analyser för fästingburna sjukdomar. Det är ett fästingpaket där det bara krävs ett provrör för att analysera de tre vanligaste sjukdomarna: borrelia, tbe och ehrlichios som orsakas av bakterien anaplasma phagocytophilum.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida