Spädbarn i Stockholm erbjuds vaccin mot magsjukevirus

Spädbarn i Stockholm erbjuds vaccin mot magsjukevirus
Rotavirus är en vanlig orsak till magsjuka hos små barn. Arkivbild: Mostphotos

Landstinget väntar inte på att Socialstyrelsen inför möjligheten i hela landet.

I mitten av april startar Stockholms läns landsting vaccination mot rota-virus. Barn födda från 1 mars vaccineras från sex veckors ålder. Rota-virus är den vanligaste orsaken tiIl allvarlig magsjuka hos små barn och i Stockholm behöver omkring 500 barn vårdas på sjukhus varje år på grund av viruset. Vaccinet som införs nu bedöms ge 90 procents skydd.

Socialstyrelsen har fått kritik för att det tar för lång tid att utreda om nya vacciner ska ingå i barnvaccinationsprogrammet. Stockholms landsting och även Jönköpings landsting väljer att istället införa vaccinationen i förväg.

– Med vaccinationen mot rota-virus går vi före Socialstyrelsens nationella rekommendationer, något som vi rekommenderats av vår smittskyddsläkare. Ibland, när hälsovinsterna är så uppenbara, är det motiverat. Jag känner mig väldigt trygg med den expertis vi har i vårt landsting, och med de internationella erfarenheterna, säger Birgitta Rydberg, sjukvårdslandstingsråd i Stockholms landsting.

I både Stockholm och Jönköping erbjuds sedan tidigare också vaccination mot Hepatit B för barn, båda vaccinationerna ingår i barnhälsovården utan extra kostnad.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida