Högspecialiserad vård

Utredningen om att 500 liv kan räddas ifrågasätts

Utredningen om att 500 liv kan räddas ifrågasätts
Den statliga utredningen om att koncentrera vården visade att 500 liv skulle kunna räddas om utförandet av avancerade operationer koncentreras till färre sjukhus. Arkivbild: Mostphotos

SVT:s Dokument inifrån har avslöjat allvarliga brister i den utredning som låg till grund för riksdagens beslut att koncentrera den högspecialiserade vården. 500 liv skulle kunna räddas, heter det i utredningen. Men då räknas även patienter i livets slutskede med.

I november 2015 lämnades den statliga utredningen Träning ger färdighet över till regeringen av den särskilde utredaren Måns Rosén. I utredningen konstaterade han att uppskattningsvis 500 liv per år skulle kunna räddas genom att koncentrera den högspecialiserade vården.

Enligt Måns Rosén träffar läkarna på de mindre sjukhusen för få patienter för att få den erfarenhet som behövs för att ge bästa möjliga behandling. Hundratals människor dör i onödan, hette det.

Utredningen fick stort genomslag, inte bara i medierna utan också bland politikerna. En enig riksdag har beslutat att vården ska centraliseras och Socialstyrelsen har fått i uppdrag att snabba på koncentrationen av den högspecialiserade vården till framför allt de större sjukhusen.

SVT:s Dokument inifrån har granskat siffrorna i utredningen och konstaterar att underlaget för beräkningarna av antalet liv som kan räddas i högsta grad är tveksamt.

  • Döda räknades med flera gånger.
  • Människor som inte ens var sjuka utan skulle föda barn var medräknade.
  • Personer i livets slutskede räknades med.

Socialministern Annika Strandhäll (S) reagerar starkt på de nya uppgifterna, som om de stämmer innebär att riksdagens beslut bygger på felaktiga beslutsunderlag.

– Jag blir väldigt upprörd. Det finns olika kontrollorgan längs vägen som ska se till att sådant här inte kan ramla igenom, säger hon till SVT.

Andra delen i Dokument inifråns dokumentär Den stora sjukhusstriden sänds i SVT1 klockan 20.00 i kväll.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida