Sollefteå

Kooperativ vårdcentral i Sollefteå begärs i konkurs

Kooperativ vårdcentral i Sollefteå begärs i konkurs
Det har bara gått ett år sedan den nya vårdcentralen fick upp skylten i Sollefteå centrum. Nu ansöker föreningen bakom vårdcentralen om konkurs.

Trots över en miljon kronor i insamlade pengar tvingas den kooperativt ägda vårdcentralen i Sollefteå att begära sig i konkurs. Personalen har inte fått lön för oktober, men väntas få ut sina pengar via den statliga lönegarantin.

1 november 2018

Sedan i morse hänger det en lapp på entrén till Vårdcentralen Sollefteå Centrum med ett meddelande till besökarna: ”Tack alla fantastiska patienter för ert stöd men vi måste tyvärr meddela att vi tvingas ansöka om konkurs.”

Den ekonomiska föreningen Vård och omsorg i Norrland, Voon, som driver vårdcentralen försökte in i det sista att få till en företagsrekonstruktion. Med hjälp av frivilliga krafter samlades 1,2 mljoner kronor in, och genom en kampanj på sociala medier listade sig flera nya patienter på vårdcentralen.

Läs också: Ny kooperativ vårdcentral – som siktar på att växa

Statlig lönegaranti

Men kampanjen och insamlingen räcker inte. Föreningen har nu ansökt om konkurs, och under torsdagen utsågs en konkursförvaltare. Vårdförbundet har tio medlemmar på arbetsplatsen, som inte har fått ut sin lön för oktober månad. När konkursförvaltaren säger upp personalen inom kort har de enbart en månads uppsägningstid eftersom de varit anställda mindre än två år.

– Jag har goda förhoppningar om att alla våra medlemmar ska få ut sina pengar via den statliga lönegarantin. Det gäller alltså för oktoberlönen och under uppsägningstiden. Jag vet inte än om det finns någon innestående semester, men även den bör medlemmarna i så fall kunna få ut i pengar. Jag ska inom kort ta konkakt med konkursförvaltaren, säger Henrik Johansson, ombudsman för Vårdförbundet.

Hur är läget för personalen?

– Det är en jobbig situation för alla, inte minst när det gäller det privata med anställningen och lönen. Dessutom är det ett kooperativ, där jag uppfattar att personalen känner extra starkt för vårdcentralen, bygden och patienterna. Så det är väldigt tungt för alla inblandade, säger Henrik Johansson.

Ekonomiska problem

Vårdfokus har tidigare berättat om den kooperativa vårdcentralen mitt i Sollefteå som startade för ett år sedan. Det var i samband med sjukhusstriden då BB stängdes som även primärvården började diskuteras och den nya vårdcentralen öppnades som ett alternativ till den landstingsägda.

Vårdcentralen har haft omkring 8 000 patienter listade och ett 30-tal anställda. Men ekonomiskt har det varit ett tungt första år. Det beror bland annat på att vårdcentralen fick fler vårdtunga patienter än de hade räknat med. Vårdcentralen har även köpt in röntgen- och laboratorietjänster av Region Västernorrland.

Berörda patienter kan själva lista om sig hos en annan vårdgivare, annars listas de automatiskt på den från bostaden geografisk närmaste hälso- eller vårdcentralen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida