Sollefteå

Konkurshotad vårdcentral kan räddas av insamling

Konkurshotad vårdcentral kan räddas av insamling
Det har bara gått ett år sedan den nya vårdcentralen fick upp skylten i Sollefteå centrum - men de ekonomiska problemen gör att man nu är nära konkurs.

I sista stund har den ekonomiska förening som driver den nystartade kooperativt ägda vårdcentralen i Sollefteå lyckats undvika konkurs. I helgen påbörjades en insamling som hittills har gett över en miljon kronor.

– Vi ska träffa en juristfirma på onsdag och kommer att begära rekonstruktion. Vi tror att det finns goda möjligheter eftersom vi har lyckats samla in 1,2 miljoner på tre dagar, säger Nils-Gunnar Molin, ordförande i Voon, Vård och omsorg i Norrland.

Vårdfokus har tidigare berättat om den nya kooperativa vårdcentralen mitt i Sollefteå som startade för ett år sedan.

Läs också: Ny kooperativ vårdcentral – som siktar på att växa

Har fått många patienter

Det var i samband med sjukhusstriden då BB stängdes som även primärvården började diskuteras och den nya vårdcentralen öppnades som ett alternativ till den landstingsägda. Den kooperativa vårdcentralen ägs av en ekonomisk förening och har omkring 8 000 patienter listade och ett 30-tal anställda. Tio läkare och sju distriktssköterskor har anställts. Men ekonomiskt har det varit ett tungt första år.

Det beror på att vårdcentralen fått fler vårdtunga patienter än de räknat med, säger vd:n Kerstin Brandelius till Dagens Nyheter.

Miljonskulder till regionen

Vårdcentralen köper röntgen och laboratorietjänster av Region Västernorrland och har i nuläget skulder till regionen på omkring två miljoner kronor. Regionen har sagt nej till anstånd med betalningen och menar att det regelverk som styr avtalet med privata vårdgivare måste gälla.

Totalt skulle det behövas ett tillskott på omkring fyra miljoner kronor för att täcka alla skulder, enligt lokala medier. Nils-Gunnar Molin hoppas på fler donationer och lån för att kooperativet ska kunna komma på fötter.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida