Landstingen bryter mot diskrimineringslagen

Landstingen bryter mot diskrimineringslagen
Landstingen är inte tillräckligt bra på att analysera hur löneskillnader hänger ihop med kön, enligt DO:s granskning. Arkivbild: Mostphotos

Två av tre landsting följer inte lagen när det gäller arbetet för jämställda löner.

Det är Diskrimineringsombudsmannen, DO, som har tittat närmare på landstingens arbete för jämställda löner. Bara vart tredje landsting får godkänt och fem landsting får extra många anmärkningar:

  • Gävleborg
  • Jämtland
  • Norrbotten
  • Värmland
  • Västerbotten

Den allvarligaste kritiken gäller att vissa landsting överhuvudtaget inte har tittat på löneskillnaderna inom likvärdiga arbeten.

– Bland de vanligare missuppfattningarna är att man kan strunta i att ta med vissa grupper i sina analyser för att man tycker att det är för få individer eller för att löneskillnaderna är för små. Men det är inte tillåtet enligt lagen, säger utredare Björn Andersson på DO till Nyhetsbyrån Siren.

Landstingen är bättre på att kartlägga och analysera löneskillnader mellan män och kvinnor som utför samma arbete. De flesta får också godkänt när det gäller kravet på att ha en handlingsplan för jämställda löner – men alla är inte lika bra på att följa upp dem.

Några andra följder än ett påpekande från DO blir det dock inte för landstingen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida