Ny rapport anklagar BBC-profilen Savile för nekrofili

Storbritanniens största sexualförbrytare någonsin anklagas i en ny rapport för att ha haft sex med lik.

I decennier var den i Storbritannien välkända BBC-profilen Jimmy Savile uppskattad för sitt omfattande välgörenhetsarbete för och bland barn och han hade fri tillgång till barn på flera av landets sjukhus.

Poserade med lik

Men ett år efter hans död 2011 började anklagelser för sexuella övergrepp på hundratals barn strömma in och flera utredningar startade. Vårdfokus har bland annat rapporterat om att en sjuksköterska redan i början av 1990-talet försökte slå larm om Jimmy Saviles sexuella böjelser, och om en första rapport där 450 personer hävdade att de hade utsatts för sexuella övergrepp.

Den rapport som presenterades i går omfattar 28 sjukhus och bekräftar att Jimmy Savile begått minst 500 övergrepp mot ungdomar och barn så unga som två år, men också mot äldre personer inlagda på sjukhus.

Osunt intresse för döda

Dessutom presenteras uppgifter om att han ska ha poserat med lik och utövat sexuella aktiviteter mot dem i det bårhus som hör till undervisningssjukhuset i Leeds och skrutit om det.

– Anklagelserna om vad han ska ha gjort på bårhusen är oerhört upprörande. Det vi vet är att han hade ett osunt intresse för döda och att fram till början av 1980-talet var kontrollerna över vem som hade tillgång bårhuset inte säkerställda, sa utredaren Sue Proctor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida