regnbågsvecka

Stolt sjukvårdspersonal deltar i Pride

Stolt sjukvårdspersonal deltar i Pride
För 19:e året i rad arrangeras Pride-festivalen i Stockholm. Regnbågsflaggan vajar stolt runtom i staden. Foto:Arkiv

I dag startar Pride-veckan i Stockholm. Ett flertal sjukhus deltar på olika sätt. I Pride Park på Östermalms IP kan man i år göra hivtest med snabbsvar.

Från Södersjukhuset deltar 130 medarbetare i lördagens parad. Det är rekordmånga, enligt ett pressmeddelande från sjukhuset. Prideflaggan hissas utanför sjukhuset och Venhälsan erbjuder hiv- och syfilistester i Pride Park, liksom tidigare år.

– Nytt för i år är att vi erbjuder hivtester med snabbsvar i Pride Park. Vi kommer också att ha öppet på Venhälsans mottagning på sjukhuset under Prideveckan, säger Kajsa Flisager, vårdenhetschef på Venhälsan i pressmeddelandet. 

Ambulans i paraden

Vårdförbundets Stockholmsavdelning finns som vanligt med i paraden, i år med en ambulans.

– Det är sprillans nytt för i år, säger Carina Hansen, ledamot i Stockholmsavdelningen, som välkomnar alla att gå med Vårdförbundet i tåget.

Många av Vårdförbundets medlemmar är med i paraden men väljer ofta att gå tillsammans med sitt politiska parti, till exempel, säger hon. 

Innan paraden startar bjuder avdelningen på picknick i Rålambshovsparken för dem som anmäler sig.

Queerolinska

Lasarettet i Enköping som i början av juni uppges ha blivit första sjukhus i världen att hbtq-certifieras, deltar också i paraden. Certifikatet delades ut av RFSL. Sjukhusets systematiska arbete med att utbilda alla anställda, cirka 500 personer, påbörjades 2013 med medicinmottagningen.

Karolinska institutets medverkan i paraden sker i samverkan med den Medicinska föreningens hbtq-sektion Queerolinska som välkomnar alla medarbetare och studenter som vill vara med.  

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida