attentatet i stockholm

Tack till Viktoria från Victoria

Tack till Viktoria från Victoria
Kronprinsessan Victoria tackar ambulanssjuksköterskan Viktoria Lenander vid minnesstunden som hölls vid Stockholms stadshus mitt på dagen. Foto: TT

Ambulans, räddningstjänst och polis tackades i dag av statsministern och kungahuset för sina insatser i samband med terrordådet i Stockholm i fredags.

10 april 2017

Kungen och drottningen, kronprinsessan och flera andra medlemmar ur kungahuset var där. Så också regeringen, oppositionen och lokala politiker. Men det var inte kungligheter och politiker som stod i centrum – i dag ville alla hylla och tacka de uniformsklädda hjältarna, poliser, räddningstjänst och sjukvårdspersonal. Vid minnesstunden i Stockholms stadshus riktade statsminister Stefan Löfven sig särskilt till dem och sade bland annat:

”Så många har gjort så mycket för sina medmänniskor under de här dagarna. Sveriges modiga poliskår. Vår skickliga räddningstjänst. Vår fantastiska sjukvårdspersonal. Och alla ni, som upptäckte att ni hade en hjälte inom er, som hjälpte och tröstade. Ni kan inte tackas nog. Ert agerande är en stolthet för Sverige, ett bevis på människans otroliga förmåga i svåra tider”.

Ledde arbetet

En av dem som tackades var ambulanssjuksköterskan Viktoria Lenander som var sjukvårdsledare på plats under sex timmar på fredagseftermiddagen. För Vårdfokus har hon berättat om vad som hände och vad som mötte henne när ambulans larmades till Drottninggatan strax före klockan tre.

Drottninggatan och Stockholms city är som ett blomsterhav efter terrordådet. Foto: Helena Mirsch

Hon vill inte se sig själv som någon hjälte, men idag känner hon att hon bärs fram av den våg av kärlek, blommor och uppmuntran som sprider sig i Stockholm efter dådet.

– Jag är oerhört stolt över alla kompetenta personer som arbetade, tack vare dem kunde vi rädda så många svårt skadade, berättar Viktoria Lenander för Vårdfokus.

Läs hela intervjun med henne här.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida