Vårbudgeten 2018

Vårdförbundet vill att regeringen lägger hela pusslet

Vårdförbundet vill att regeringen lägger hela pusslet
Vårdpusslet är långt ifrån lagt, anser Vårdförbundet. Arkivbild: Getty images

I regeringens vårbudget finns 400 miljoner kronor extra för bättre tillgänglighet i vården. En bra men otillräcklig pusselbit, anser Vårdförbundet.

13 april 2018

I regeringens förslag till vårbudget, som presenteras i sin helhet på måndag, finns 400 extra miljoner till regionerna och landstingens arbete med att korta vårdköer och förbättra tillgängligheten i vården. Det här har regeringen kommit överens med vänsterpartiet om.

– Personalen är lösningen. Nu lägger vi en ny pusselbit i arbetet för att kapa vårdköer, ge personalen bättre förutsättningar och öka tillgängligheten i vården. Det är investeringar vi väljer framför stora skattesänkningar, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

.

Större lösningar behövs

Johan Larson, Vårdförbundets vice ordförande, tycker att Strandhälls liknelse vid en pusselbit är bra.

– Jag brukar alltid vara positiv när lösningar på problem i vården uppmärksammas och jag kan hålla med om att denna satsning är en liten pusselbit. Men det är ett väldigt stort pussel och vissa bitar är viktigare än andra, som det stora problemet med kompetensförsörjningen som kvarstår, säger han.

För till vad och vem är det tillgängligheten ska öka, frågar sig Johan Larsson. För att lösa vårdens problem måste fler erfarna vilja stanna kvar, fler behöver välja vården som sitt yrke och fler inom Vårdförbundets yrkesgrupper behöver specialistutbilda sig, så att vården kan bemannas både av tillräckligt många och med rätt kompetenser.

Johan Larson, vice ordförande i Vårdförbundet.

– Slarvet med kompetensförsörjningen som pågått under ett par decennier, det är ett jätteproblem som vi har pratat om och uppmärksammat länge. Jag skulle vilja att regeringen kunde vara mer konkreta kring vilket sätt det tänker ta ansvar för detta, säger Johan Larson.

Mobila team, vårdteam

Pengarna i vårbudgeten som ska gå till bättre tillgänglighet i vården kommer att fördelas mellan landstingen och regionerna efter befolkningsmängd.

Enligt socialminister Annika Strandhäll kommer de att kunna användas för bland annat förstärkning under sommaren, mobila team i primärvården för en snabbare vård nära medborgaren samt genom att vårdens personal används så att alla kompetenser tas till vara, exempelvis i form av vårdteam med flera olika professioner.

– Tillgängligheten till vården är en prioriterad fråga för oss. Lösningarna kommer att se olika ut på olika platser, men nu ser vi till att det finns bättre förutsättningar för att lösa vårdens problem och trygga vården i hela landet, säger socialminister Annika Strandhäll.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida