vårdprotester

Vill du demonstrera i helgen?

Vill du demonstrera i helgen?
Förra året deltog drygt 3 500 personer i barnvagnsmarschen på 49 orter i Sverige. Foto: Daniel Ivarson/RFSU

På lördag arrangeras Barnvagnsmarschen på cirka 50 orter i Sverige och på söndag är det ”En annan vård är möjlig” som håller en manifestation i Malmö. Vårdförbundets ordförande Sineva Riberio är en av talarna på söndag.

För nionde året i rad arrangerar Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, den så kallade Barnvagnsmarschen runt om i landet. Varje år dör 800 kvinnor för att de är gravida och marschen är en manifestation mot mödradödlighet i världen.

– Att föda barn borde vara förknippat med glädje, trygghet och förväntan, oavsett om du bor i Motala eller på Ugandas landsbygd. Så ser det inte ut idag. Rätten till sin kropp är långt ifrån självklar för kvinnor och flickor runt om i världen, säger Hans Linde, förbundsordförande RFSU, som själv kommer delta i Barnvagnsmarschen i Umeå.

Det kommer att bjudas på babydisco, tipspromenader, delas ut marschpannkakor och specialdesignade regnskydd till barnvagnar.

Här hittar du alla orter

Vårdpersonal samlas

På söndag anordnar nätverket ”En annan vård är möjlig” en demonstration i Malmö tillsammans med de olika fackförbunden inom vården. Med parollen ”Vårdpersonalen visar vägen” är målet att ena fackförbund och vårdens professioner för att hitta konstruktiva lösningar på hur situationen i vården kan förbättras.

Vårdförbundets ordförande Sineva Riberio och talare från Svenska logopedförbundet, Svensk sjuksköterskeförening och Malmöhus läns barnmorskeförening kommer att möta upp på Gustaf Adolfs torg i Malmö klockan 14.00.

Demonstrationen börjar vid Gustaf Adolfs torg och avslutas vid norra Triangelstationen (framför St. Johannes Kyrka).

Nätverket” En annan vård är möjlig”

  • Den 4 september 2016 genomförde det nystartade nätverket ”En annan vård är möjlig” landsomfattande manifestationer på 26 olika orter. Syftet var att enat lyfta och protestera mot hur situationen inom hälso- och sjukvården försämrats.
  • Nätverket har sedan dess fortsatt sitt arbete för att gemensamt lyfta och påverka frågor som rör hälso-och sjukvården.
  • Demonstrationen upprepades även år 2017 på 12 olika orter i landet. Nätverket har också arrangerat föreläsningar, aktioner och bjudits in till hearing i Riksdagen.
  • Nätverket är partipolitiskt och religiöst obundet och finns i en mängd olika lokalgrupper över landet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida