Vårddemonstration

Protester från norr till söder

Protester från norr till söder
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro var en av talarna vid demonstrationen i Göteborg i går. Bild: Thomas Johansson

Igår demonstrerade personal och allmänhet i en rad svenska städer mot de tuffa villkoren och problemen i vården. Kraven är bättre arbetsmiljö och lön, samt satsningar på primärvård och äldre.

Den fristående organisationen ”Slut på rean – En annan vård är möjlig” hade igår samlat demonstranter i nio svenska städer. Syftet med demonstrationerna var att lyfta fram den försämring av sjukvård som organisationen ser över hela landet.

Det blev engagerade tal om personalbrist, överfulla akutmottagningar och stressade anställda.

Järntorget i Göteborg

Can Altintasli arbetar på Sahlgrenska universitetssjukhuset och arrangerade demonstrationen på Järntorget i Göteborg som samlade flera hundra deltagare.

– Vi läser om hur bra det går för Sverige. Det där klingar illa för oss. Vi måste vråla tillbaka till de politiskt valda, som ständigt försöker flytta fokus från den här frågan, sa han till Göteborgs-Posten.

I Göteborg fanns även Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro för att stötta de demonstrerande medlemmarna och hålla tal. Hon poängterade personalens stora engagemang i att kunna ge bra vård.

– Mot den bakgrunden är det inte värdigt att vi själva blir sjuka av att jobba, sa hon.

Ett 40-tal i Skövde

Manifestationen sattes igång förra året av tre sjuksköterskor som bildade nätverket. Enligt deras organisation har situationen inom vård och omsorg ytterligare försämrats sedan förra årets demonstration.

I Skövde samlades ett 40-tal personer för att protestera. Där talade sjuksköterskestudenten Amanda Ahlin, som också arbetar som undersköterska och själv har en ovanlig diagnos.

– En av de största frustrationerna jag har är bristen på tid. Jag kan inte lära mig 24 000 diagnoser utan måste få tid att läsa på om min patient. Jag märker själv som patient att personalen inte är påläst, sa hon till Skaraborgs allehanda.

Malmö: Måste bli valfråga

I Malmö talade en av organisationens initiativtalare Agneta Lenander, som tyckte att vården kommit mer i fokus under året som gått.

 – Det gäller att hålla elden brinnande. Nu måste vi se till att den blir en av de stora valfrågorna också, sa hon till Skånska Dagbladet.

Trots engagemang och brinnande intresse för vårdfrågor märktes också en viss besvikelse på sociala medier över att inte fler slöt upp till årets demonstration, exempelvis i Stockholm.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida