IVO: ”Förlossningsvården i Skåne är inte patientsäker”

IVO: ”Förlossningsvården i Skåne är inte patientsäker”
Susi Nilsson, vice ordförande för Vårdförbundet Skåne, välkomnar IVO:s skarpa kritik. - Detta har vi påpekat länge, säger hon till Vårdfokus. Foto: Vårdförbundet.

Brist på utbildad personal och vårdplatser är en fara för patientsäkerheten vid förlossningsavdelningen på Skånes Universitetssjukhus. Det fastställer Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Efter en oanmäld inspektion den 10 juli vid Skånes Universitetssjukhus, SUS, konstaterar IVO att Region Skåne brustit i planering och relevanta åtgärder vad gäller förlossningsvården.

Avvisar kvinnor i förlossningsarbete

Bland annat kritiserar myndigheten de stora personalluckorna, bristen på utbildad personal, och att man tvingats avvisa kvinnor som befunnit sig i ett aktivt förlossningsarbete.

Detta hade enligt IVO kunnat undvikas eftersom antalet gravida kvinnor och planerade förlossningsdatum var känt för vårdgivaren. Sammantaget anser IVO att situationen riskerar att medföra vårdskador för patienterna.

”Bra att man tar i”

– Detta har vi påpekat under en lång tid och det är bra att IVO nu tar i och säger att det faktiskt inte är patientsäkert. Anställningsstoppet är en orsak. Många har också lämnat förlossningsvården tillförmån för bättre lön och fasta tider inom mödravården, säger Susi Nilsson, vice ordförande för Vårdförbundet Skåne.

Räddas av inhopp

Enligt Susi Nilsson har läget varit så ansträngt på SUS att arbetsgivaren tidigare flaggat för att behöva bryta semestrar, en åtgärd som Vårdförbundet kräver förhandlingar kring. Eftersom personal friviligt gått in och tagit extrapass är det i dagsläget dock oklart om det kommer att behövas.

– Jag hoppas de som ställt upp verkligen får ett stort tack. De räddar verksamheten just nu, säger Susi Nilsson.

Senast den 23 augusti måste Region Skåne uppge vilka åtgärder de vidtar för att säkerställa att patienterna vårdas på ett säkert sätt, meddelar IVO i sitt beslut.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida