Fackförbundspressens dag

Journalistpris till Vårdfokus

Journalistpris till Vårdfokus
Jenny Kallin har arbetat som reporter på Vårdfokus sedan 2011. Foto: Anders Olsson

Vårdfokus reporter Jenny Kallin fick i går ta emot Fackförbundspressens pris i kategorin "Bästa förklarande text" för sin artikel om förlossningsskador.

Det var en glad och lite rörd Jenny Kallin som steg upp på scenen under gårdagens gala för fackförbundspressen i Stockholm. Juryn hade valt ut hennes artikel ”Outforskad kroppsdel” till bästa förklarande text 2016.

– Det känns extra roligt att vinna pris för den här artikeln för det är ett viktigt ämne som jag verkligen brinner för att skriva om, säger Jenny Kallin dagen efter prisutdelningen.

Tabubelagt område

Artikeln är huvudartikeln i Vårdfokus tema om förlossningsskador. Texten beskriver hur mycket vanligare det är att kvinnor får problem efter vaginala förlossningar än vad vården tidigare förstått och hur det nu äntligen börjar pratas och forskas mer om detta.

”Vi har inte förstått hur många som har problem. Många kvinnor har inte sökt vård eftersom det här varit ett tabuområde”, säger Malin Edqvist, forskare och barnmorska, som är med i artikeln.

I texten flyttas fokus från de allvarliga, men mer ovanliga skadorna i ändtarmens knipmuskel, som vården börjar få bättre koll på, till grad två-bristningarna som drabbar så många fler, men som tidigare inte tagits på tillräckligt stort allvar av vården.

Fortsatt engagemang

Jenny Kallin säger att det pågår det en revolution just nu, där en ny generation kvinnor söker för nya besvär och inte nöjer sig med svar som ”det ser fint ut”. I vården verkar det ha skett ett uppvaknande, nu vill alla bli bättre på bristningar.

– Jag har märkt ett jättestort engagemang i den här frågan bland våra läsare och andra och jag tänker fortsätta att skriva om ämnet.

Juryns motivering var följande: Med bra och genomtänkt pedagogik i både text och grafik tar artikeln ett nytt grepp i ett försummat ämne som berör många på ett livsviktigt område. Den läsvärda artikeln kan leda till ett förändrat arbetssätt som gör tillvaron bättre.

Illustrationen till artikeln har gjorts av Gunilla Elam.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida