Knipa kan hjälpa mot vestibulit

När kramp eller smärta gör sexlivet till en plåga kan lösningen vara intensivterapi. Barnmorskan, sexologen och kbt-terapeuten Suzanne Lindström berättar hur.

Ingen vet hur många svenska kvinnor som lider av vestibulit, men bland 20—29-åringarna beräknas mer än 30 000 kvinnor vara drabbade. Kunskapen om hur tillståndet ska behandlas vilar på några enstaka eldsjälar runt om i landet. Många får fel vård och förblir ohjälpta eller blir rentav sämre av råden.?

Men på Helsingborgs lasarett finns det en vulvamottagning sedan 2005. Där samarbetar barnmorskan Suzanne Lindström med tre läkare som väljer ut de patienter som lämpar sig för hennes terapi, en tio veckors kurs för kvinnor med ytlig samlagssmärta. ?

Kvinnorna får lära sig en desensibiliseringsteknik där de regelbundet ska beröra det ömmande området med en sorts akupressurteknik.??

— Att knipa bort smärtan är en teknik som fungerar. Det är fantastiskt. Kvinnorna får öva med ett finger i slidan, sedan med stavar. För vissa fungerar det först sista gången, säger Suzanne Lindström.?

Hos henne får kvinnorna fylla i ett omfattande anamnesformulär och en lustenkät över hur sexlivet ser ut. För att förvissa sig om att kvinnan har förstått frågorna rätt går de sedan igenom svaren tillsammans. Helst gör Suzanne också en gynundersökning denna första gång, men de kvinnor som inte ens tål att se en gynstol får hon till en början ta emot i ett annat rum. Då kvinnorna kommer till henne får de ”samlagsvila”, det är en viktig del i behandlingen. En del kan ha samlag efter sex-sju gånger hos Suzanne, andra får vänta längre.??

— Att träna eget sex är a och o. Kvinnorna måste bli riktigt vassa på sig själva, hitta sin egen teknik att tända, bli våta och att nå orgasm. Smeksex och att lära sig onanera är grymt viktigt för att få tillbaka lust och längtan innan kvinnan har sex med partnern, hävdar Suzanne Lindström.?

Kvinnornas samlagssmärtor är multifaktoriella, de rör både kropp och själ, och merparten sitter i huvudet. Andra eller tredje gången gör Suzanne och patienten en livslinje över saker som har påverkat kvinnans liv. De flesta som kommer till Suzanne är mellan 23 och 35 år så det är en del att gå igenom. Det händer att hon möter kvinnor i 50-årsåldern som har levt med smärta livet igenom och hela tiden fått höra att allt ser normalt ut.?

— För dessa kvinnor har sex blivit oöverstigliga berg och de flesta har orimliga krav på sig om hur ofta och hur länge de ska kunna ha sex. Genomsnittssvensken har sex 15—30 minuter i veckan, enligt gjorda undersökningar, säger Suzanne Lindström.??

Hennes patienter är ett tvärsnitt av alla kvinnor. En grupp är de som har tvingat sig till att ha sex när de egentligen inte har varit beredda, en annan är de med upprepade svampinfektioner och som har pressat sig till sex innan infektionen har gått över. Några kvinnor utvecklar spärrar, en ofrivillig kramp i slidan, vaginism, som svar på hot om smärta, och samlaget går inte att genomföra.?

— Svamp är en stor bov i smärtproblematiken. De kvinnorna har det riktigt besvärligt. ?

Kroppen lär sig svara med smärta och får fler nervtråds­ändar. Det gäller att avbetinga dem.?

— Många par har inte haft sex på flera år. Vår uppgift är att få parens samliv att fungera, men tyvärr har många redan separerat. Men sex handlar ju inte bara om vad man gör mellan lakanen, det handlar mycket om hur man behandlar varandra med kläderna på. En del kvinnor har relationsproblem, säger Suzanne. ??

Med ett finger i kvinnans slida provocerar hon fram smärtan för att se varifrån reaktionen kommer. De ömma punkterna berörs medan kvinnan får gradera smärtan. Många kvinnor har en dålig självbild, och en del har en abnorm syn på hur deras könsorgan ser ut. För dem visar Suzanne bilder på anatomin och går igenom den, om och om igen. Känner de mycket äckel jobbar hon med det.?

Då kvinnorna känner sig bekväma med att prata sex med Suzanne och med sin partner tar Suzanne fram spatel och spekulum och visar kvinnorna hur deras livmoderhals ser ut. Instrumenten får de ta hem och öva med. De får också lära sig att regelbundet kontrollera sitt underliv med spegel och visa Suzanne hur de gör de stavövningar hon har gett dem i läxa. ?

En första läxa för kvinnor som lever i en relation är att de ska hålla om varandra tre gånger om dagen. En annan läxa är sensualitetsövningar där de ska ge varandra intim beröring utan att stimulera erogena zoner. Det är viktigt att bli en lika duktig givare som mottagare. Paren ska kunna ligga sked nakna en natt. Kvinnor som i vanliga fall sover fullt påklädda får i läxa att sova nakna utan trosor.?

Hygienreglerna är viktiga. Suzanne säger att kvinnor ska vara försiktiga med vatten som torkar ut och aldrig använda tvål i underlivet. Bara tvätta med intimolja och lufta mycket. Också efter knipövningar, samlag och onani ska oljan på.?

— Kvinnornas tankar om sex är ofta spöken och roten till det onda. ?

Kognitiv beteendeterapi är ett instrument som passar vid sexuella problem. Hon jobbar med tanke, känsla och handlingsscheman. Hur man kan förändra sina negativa tankar till alternativa tankar som resulterar i bättre känslor och beteende.

— I stället för att låta dysfunktionella tankar kontrollera sexlivet måste man ta kontrollen över tankarna, först då kan kvinnan lusta på och börja njuta av sex, säger Suzanne Lindström. ??

Fortfarande anser en del kvinnor att det är skamligt med sex, ofta beror det på en religiös uppfostran. Många har ingen bild av vad en kvinna kan och får lov att göra sexuellt. I Suzannes behandling får kvinnorna engagera alla sinnen: syn, hörsel, doft, smak och känsel. Ibland lånar hon ut ”snälla” erotiska filmer med kvinnligt perspektiv, som de får i läxa att se och reagera på. Andra får läsa böcker och se på bilder. Kvinnorna tror ofta att de inte tänder på något, då försöker man nysta i det.

— Det handlar om att utveckla lust i en trygg, respektfull och kärleksfull miljö. Kommunikation är viktig, att tala om sina behov, vad man önskar, vill och behöver. Aldrig stressa varandra, aldrig ha penetrerande sex om man inte är rask där nere, men hitta alternativ. ?

Kvinnorna uppmuntras att samla genomgångar och läxor i en pärm. Helst vill hon att de för dagbok, då kan de plocka fram allt igen när det behövs för att bli sin egen terapeut.??

Hittills har Suzanne Lindström haft ett 60-tal kvinnor i behandling. Just nu går hon en forskningsförberedande utbildning där hennes projekt är att utvärdera behandlingsresultaten för 45 kvinnor.

VAGINISM= slidkramp
VESTIBULIT= svid-, skär- och brännkänsla i vestibulum

FÅ FÅR RÄTT HJÄLP
Nationella riktlinjer för behandling av vestibulit togs förra året fram av Vulvagruppen inom Svensk förening för obstetrik och gynekologi, SFOG. De har även skrivit en ARG-rapport om vulvasjukdomar. Men få kvinnor får hjälp i vården. Socialstyrelsen ska utreda hur stort problemet är och var hindren för rätt vård finns.
www.sfog.se

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida