Kristina saknar tid för att stärka kvinnorna

Kristina saknar tid för att stärka kvinnorna
Barnmorskan Kristina Wally-Byström på Rinkeby barnmorskemottagning vill kunna föra fördjupade samtal med de inskrivna kvinnorna.

På Rinkeby barnmorskemottagning skriver barnmorskorna in fler och fler kvinnor utan att få mer tid.

Kraftigt utökade arbetsuppgifter gör att den förebyggande mödrahälsovården blir lidande, skrev företrädare för barnmorskorna och Vårdförbundet i en debattartikel som publicerades i flera dagstidningar i helgen.

Missförstånd vanligt trots tolk

– Det har dragit iväg de senaste åren, vi skriver in fler och fler utan att få mer tid. Samtidigt har många kvinnor stora behov, speciellt i ett område som vårt, säger barnmorskan Kristina Wally-Byström på Rinkeby barnmorskemottagning i Stockholm och en av barnmorskorna bakom debattartikeln.

Rinkeby är ett invandrartätt bostadsområde i Stockholm. Till barnmorskemottagningen kommer kvinnor med mycket olika bakgrunder, många är lågutbildade och barnmorskorna behöver ofta anlita tolk.

– Gravida med låg utbildningsnivå tar mycket tid. För att det inte ska bli missförstånd behöver vi förklara om och om igen och sådant tar tid. Ändå blir det ofta tokigt. Det kan till exempel ta lång tid innan kvinnorna förstår att de har ett recept att hämta ut, säger Kristina Wally-Byström.

Många uteblir från återbesök

De gravida som kommer till barnmorskemottagningen i Rinkeby är ofta lite sjukare än genomsnittet. Vissa har ett högt bmi, och Kristina Wally Byström säger att vissa år ligger man väldigt högt i intraauterin fosterdöd.

– Att nå fram med information inom till exempel kost, motion och familjeplanering på ett respektfullt sätt kräver verkligen tid. Lyckas vi påverkar vi kommande generationers förutsättningar på ett positivt sätt.

Efter förlossningen är det vanligt att kvinnorna i Rinkeby uteblir från sitt bokade återbesök och därigenom inte får något preventivmedel.

Få kommer till cellprovtagning

Många tror, enligt Kristina Wally-Byström, att de inte blir gravida om de ammar. Samtidigt har de en föreställning om att mjölken inte räcker, så de ger tillägg.

– Många bär också med sig traditioner från hemlandet som kanske inte fungerar så bra i vårt samhälle. Till exempel att föda många barn, säger Kristina Wally-Byström.

Även när det gäller att delta i cellprovtagning är deltagandet lågt i Rinkeby.

Vill ha tid att stärka kvinnorna

– Många av kvinnorna känner också genans och snudd på skam över den egna kroppen och samlivet. Det gör ont i hjärtat att märka det och det är sorgligt att det ska behöva vara så i Sverige i dag. Å, vad jag skulle vilja hitta ett sätt att komma åt det, att stärka kvinnorna. Att få tid att prata på djupet och ge dem självförtroende, säger Kristina Wally-Byström.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida