Kvinna med akut tvillingfödsel nekades förlossning på sex sjukhus
Barnmorskorna i Gävleborg oroade över patientsäkerheten. Ledningen håller inte med.
En ambulanssjuksköterska i Söderhamn beskriver i en avvikelserapport till Region Gävleborg hur hon den 31 juli under en ambulansutryckning med högsta prioritet fick vårda en födande kvinna som väntade tvillingar.
Närmaste sjukhus är Hudiksvall, sex mil norr om Söderhamn. Men där kunde de inte ta emot kvinnan, som hade fått vattenavgång och värkar åtta veckor för tidigt. Samma svar fick de från förlossningsklinikerna i Sundsvall, Gävle, Falun, Uppsala och Västerås.
Fullt överallt
Det var fullbelagt överallt. Ingen kunde ta emot kvinnan, som blev allt mer panikslagen.
Ambulansen åkte till akuten i Gävle för att invänta vidare direktiv. Väl inne i garaget kom värkarna med två minuters mellanrum.
Ett alternativ som diskuterades var att skicka kvinnan i helikopter till något av sjukhusen i Stockholm. Men i sista sekund fick de hjälp av en sjuksköterska från en annan ambulans som till slut lyckas ordna en plats åt kvinnan på förlossningen i Gävle.
Det tog 90 minuter innan kvinnan äntligen fick en sängplats. I avvikelserapporten ställs frågan vem som har ansvaret när ambulansen inte får komma till närmaste eller närliggande förlossningsavdelningar.
Olika bilder av verkligheten
Avvikelsen har skickats vidare till Ingela Högerås som är läkare och tillförordnad verksamhetschef för kvinnosjukvården i regionen. Hon har i lokala medier förklarat att händelsen inte känns bra men att det alltid kommer att finnas toppar på förlossningsklinikerna som gör det svårt att ta emot födande kvinnor. Men hon anser inte att patientsäkerheten är i fara.
Det är något som barnmorskorna på förlossningsavdelningen i Gävle inte håller med om. Så sent som i förra veckan varnade flera av dem i lokala medier för hur kaotisk situationen är till följd av bristen på barnmorskor.
– Du kan ha jobbat en hel dag och sedan och sedan tvingas du jobba över en hel natt utan vare sig sömn eller rast, sade en av det tiotal barnmorskor som Arbetarbladet hade intervjuat.
En annan förklarade att det inte är patientsäkert att föda barn i Gävle.
Ingela Högerås förnekade att vården är patientosäker.
– Jag har inte någon gång under sommaren känt mig otrygg med den medicinska säkerheten, sade hon till tidningen.
Samtidigt berättar hon att konsulter kallats in för att komma tillrätta med det dåliga arbetsklimatet, som enligt Ingela Högerås präglas av att dialogen mellan de närmsta cheferna och barnmorskorna inte fungerar. Det stora problemet är enligt henne alltså inte brist på personal.
Barnmorskorna arga och ledsna
I ett öppet brev i tidningen svarade i går barnmorskorna på ledningens beskrivning av läget. De förklarade att de känner sig arga, maktlösa, ledsna och kränkta över hur ledningen bemött deras oro i lokalmedierna. De tycker att ledningen inte tar deras oro på allvar och att svaren varit nonchalanta och ibland direkt felaktiga.
Enligt Ingela Högerås har man under sommaren bara tvingats beordra in personal 5 gånger i Gävle. Enligt barnmorskorna handlar det fram till dags datum om det tredubbla – alltså 15 gånger.
De förklarar att de redan förra våren kallade till ett möte för att göra ledningen uppmärksam på kommande bemanningsproblem. För att göra det mer attraktivt att arbeta som barnmorska i Gävle föreslog de att lönerna skulle höjas. Men svaret de fick var att det inte fanns några bemanningsproblem på förlossningen i Gävle.
– Vi förstår att vårt larm kommer att oroa många blivande föräldrar och deras anhöriga. Anledningen till att vi ändå väljer denna väg är att vi under lång tid inte blivit tagna på allvar eller lyssnade på av ledningen. Nu har vi fått nog och anser att allmänheten har rätt att veta hur det är, skriver barnmorskorna.