Därför kan östrogen förebygga urinvägsinfektioner

Därför kan östrogen förebygga urinvägsinfektioner
Östrogenbehandling förstärker försvaret mot urinvägsinfektion. Arkivbild: Mostphotos

Forskare vid Karolinska institutet har studerat orsaken till varför östrogen kan förhindra urinvägsinfektioner.

Urinvägsinfektionsinfektioner är bland de vanligaste sjukdomarna i Sverige. Omkring hälften av alla kvinnor drabbas någon gång, och ungefär en fjärdedel drabbas av återkommande infektioner.

Sambandet mellan låga östrogennivåer och urinvägsinfektioner är sedan tidigare kända och eftersom östrogennivåerna sjunker hos kvinnor i och efter klimakteriet löper gruppen därmed ökad risk för upprepade infektioner. Men med lokal hormonbehandling kan detta bekämpas, det visar en ny studie från Karolinska institutet i Stockholm.

I studien gav forskarna kvinnor som genomgått klimakteriet lokalbehandling med östrogen under två veckor och undersökte därefter cellerna som utsöndrades i urinen. Forskarna upptäckte att östrogen förstärkte skyddseffekterna mot uvi på flera olika sätt. Bland annat ökade mängden antimikrobiella peptider, kroppens eget antibiotikum. Samtidigt stärktes cellernas förmåga att fästa till varandra vilket bidrog till att läka skadad slemhinna.

Studien har finansierats med hjälp av Vetenskapsrådet, ALF-medel, Karolinska institutets stiftelser och Cancerfonden. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Translational Medicine Science.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida