SKL: Det är oroande
— Det är oroande — vi behöver de sjuksköterskor som var tänkta att utbildas. Det gäller särskilt inom intensivvård, anestesi, operation och psykiatri.
Så kommenterar Gunilla Strand på Sveriges kommuner och landstings, skl, arbetslivssektion, de indragna examensrättigheterna. Men hon vill tro att det ska lösa sig genom samverkan mellan olika lärosäten, inte minst på de ställen där det finns distansutbildning.
Men än så länge avvaktar skl vad lärosätena kommer att göra. Om de inte kan lösa dimensioneringen själva återstår det för skl att agera gentemot utbildningsdepartementet. Hur statsmakterna i så fall ska lösa problemet har Gunilla Strand inga åsikter om. skl har inte haft några kontakter med regeringen om detta.
Landstingen och kommunerna har ju stort inflytande över den verksamhetsförlagda utbildningen, vfu. När det gäller utvecklingen av den är Gunilla Strand nöjd.
– De har lagt ned ett enormt jobb på det, säger hon. Men man måste ha respekt för att det tar lång tid att få fram handledare med magisterutbildning. Dessutom finns det många handledare med stor yrkesskicklighet och erfarenhet men utan magisterutbildning.
Gunilla Strand understryker att deras kompetens måste tas till vara i den kliniska delen av yrkesutbildningen.
ANDRA KRITISERADES KOMMENTARER:
SKÖVDE »Vi är fast beslutna att så snabbt som möjligt få tillbaka examensrätten. Det är inte minst en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Vi försörjer både sjukhuset och hela primärvården i Skaraborg med sjuksköterskor.«
Leif Larsson, rektor, Högskolan i Skövde
UPPSALA »Vi anser själva att vi har åtgärdat alla punkter i kritiken. Högskoleverket har granskat formen, inte innehållet. Det tar tid att rekrytera, men vi har tillsatt en rad tjänster.«
Olle Nilsson, prodekanus, Uppsala universitet
ÖREBRO »Vi kommer att göra de förändringar som Högskoleverket kräver. Men det är absurt eftersom Göteborg fick godkänt med samma upplägg.«
Jens Schollin, rektor, Örebro universitet
VÄXJÖ »Det är nästan omöjligt att rekrytera en röntgensjuksköterska som har disputerat i ämnet. Att vi har för mycket vårdvetenskap och för lite strålfysik och radiologi känns märkligt.«
Kerstin Gynnerstedt, prefekt, Växjö universitet
KALMAR »Inga studenter kommer till skada. Vi är inne i en förändringsprocess och tog inte in några studenter i höstas och skulle inte ha gjort det i vår heller.«
Ian Nicholls, prefekt Högskolan i Kalmar