Utredda fall

Karolinska kritiseras för att patienter avled i cancerkön

Förra sommaren var väntetiderna för canceroperationer så långa på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge att två patienter hann avlida under tiden. Båda dödsfallen kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg.

Som Vårdfokus tidigare berättat var personal- och vårdplatsbristen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge sommaren 2017 så stor att minst tolv personer med cancer i lever respektive bukspottkörtel inte hann opereras i tid.

Två patienter avled under väntetiden.

Läs även: Stora brister på Karolinska när cancerpatienter dog

60 dagars väntan

I det ena fallet handlade det om en 76-årig man som fick besked om att han hade cancer i bukspottskörteln. Enligt läkarna skulle han opereras så snart som möjligt. Men operationen dröjde. Under tiden hann patienten bli i så dåligt skick att han själv avsade sig all behandling. Några veckor senare avled han.

Efter ett klagomål från sonen valde Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i september i år att kritisera sjukhuset för hur patienten behandlades.

Från misstanken om att patienten hade cancer i bukspottskörteln till den planerade operationen var det hela 60 dagar. Enligt det standardiserade vårdförloppet borde behandlingen ha påbörjats inom 36-43 dagar. Karolinskas eget mål är att patienterna ska behandlas inom högst 30 dagar.

”Den vård och behandling patienten fick på Karolinska universitetssjukhuset har inte varit adekvat då väntetiden från höggradig misstanke om cancer till planerad operation var för lång”, konstaterade Ivo i sitt beslut.

72 dagars väntan

I det andra fallet rörde det sig om en man i 70-årsåldern, även han med cancer i bukspottskörteln. Han fick vänta i 72 dagar innan operationen skulle genomföras. Då hade cancertumören hunnit sprida sig till bukhinnan, varför operationen avbröts.

Efter ett klagomål från mannens hustru beslutade Ivo i förra veckan att kritisera sjukhuset även i detta fall. Myndigheten anser att Karolinska universitetssjukhuset bär ansvar för händelsen och att man brustit i att planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som leder till att kravet på god vård upprätthålls.

Det pågår en förundersökning om grovt vållande till annans död med anledning av de försenade operationerna vid Karolinska. Den leds av kammaråklagare Jennie Nordin som velat invänta beslut från Ivo innan hon går vidare med fallet.

Diarienummer hos Ivo: 8.2.1-9486/2018-22 och 8.2.1-12064/2018-8.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida