Helsingborgs lasarett drar ner 30 vårdplatser

Helsingborgs lasarett drar ner 30 vårdplatser
24 av de 30 vårdplatserna försvinner när två närsjukvårdsavdelningar stängs, enligt förslaget. Arkivbild: Colourbox

Stort sparbeting gör att både jobb och vårdplatser måste bort.

26 februari 2014

Sjukvårdsförvaltningen i nordvästra Skåne ska spara 140 miljoner kronor i år. Det får till följd att 30 av de 420 vårdplatserna på Helsingborgs lasarett försvinner, skriver Helsingborgs Dagblad.

Stopp för vikarier

Enligt ledningen ska minst 100 vårdtjänster bort. Bedömningen är att det inte blir några uppsägningar, i stället ska det lösas genom naturliga avgångar och att vikariat inte förnyas.

I går informerades de fackliga organisationerna.

– Sparbetinget har varit känt länge, nu måste vi titta närmare på de åtgärder som föreslås och vilka konsekvenser det får både för våra medlemmar och för patientsäkerheten, säger Ulf Larsson på Vårdförbundet.

Dömts till miljonviten

Under flera års tid har Helsingborgs lasarett haft stora problem med överbeläggningar och har flera gånger dömts att betala miljonviten för det. Förvaltningschefen Per-Olof Sjöblom tror ändå att man ska kunna klara av att nu minska antalet vårdplatser än mer.

Det handlar om att stärka samarbetet med kommunerna för att undvika onödiga inläggningar av äldre samt skynda på hemtagandet av dem som är färdigbehandlade. Dessutom ska samarbetet med primär- och ambulanssjukvården stärkas så att patienterna hänvisas till vård på andra ställen än sjukhuset.

Redan i vår

– Vi bedömer att med de här åtgärderna vi vidtar och de förstärkningar vi gör när det gäller vård före och efter en inläggning så kommer vi att kunna hantera det här, säger Per Olof Sjöblom till Helsingborgs Dagblad.

Förändringarna ska börja genomföras redan under våren. Men först ska en risk och konsekvensanalys göras.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida