Röda siffror fick Jämtlands landstingsdirektör att gå

Röda siffror fick Jämtlands landstingsdirektör att gå
Karin Strandberg-Nöjd, landstingsdirektör i Jämtlands läns landsting, avgår efter att ha misslyckats få igenom en rad sparpaket. Foto: Graftina & Co

Jämtlands läns landsting har i flera år dragits med underskott i mångmiljonklassen. Men synen på hur ekonomin ska hanteras har skiljt sig. Det har lett till att landstingsdirektören Karin Strandberg Nöjd nu slutar.

I slutet på januari redovisade Jämtlands läns landsting ett underskott på 96,5 miljoner kronor för 2012. För 2011 var underskottet ännu högre, närmare 118 miljoner kronor. Till följd av den dåliga ekonomin väljer landstingsdirektören Karin Strandberg Nöjd att avgå.

”Inte fått gehör för förslagen”

– Det är ett gemensamt beslut som tagits av mig och landstingsstyrelsens ordförande. Landstinget står inför jättesvåra utmaningar och vi har lagt flera förslag för att få ekonomin i balans. Problemet är att vi inte fått gehör för något av dem, säger hon till Vårdfokus.

Enligt Karin Strandberg Nöjd måste landstinget genomgå en stor omorganisering för att komma på fötter, bland annat genom att strukturförändringar, stopp för nysatsningar och nerdragningar i det befintliga vårdutbudet. Men de tankarna har inte fallit i god jord hos den politiska ledningen.

– Hur politikerna ser på det måste de själva stå för. Men det handlar om olika inriktningar på hur man ska gå till väga. Det är svåra beslut att ta, säger hon.

106 000 kronor i månaden

Karin Strandberg Nöjd ska fortsätta arbeta inom landstinget, men med vad är i dagsläget oklart. Under tiden behåller hon sin direktörslön på 106 000 kronor de första tre månaderna, därefter går hon enligt avtal ner till en tillsvidarelön på 99 000 kronor i månaden.

– Jag har varit landstingsdirektör i åtta år. Det finns självklart en bortre begränsning i det med. Men som det ser ut nu kommer jag att vara kvar i landstinget, säger Karin Strandberg Nöjd.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida