Akademiska satsar 55 miljoner extra per år på högre löner

Akademiska satsar 55 miljoner extra per år på högre löner
Ny strategi för löneutveckling ska stoppa personalflykten från Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Larm från sjuksköterskor och barnmorskor gav resultat. Vårdförbundets medlemsgrupper prioriteras kommande fyra åren.

Akademiska sjukhuset presenterade igår en ny plan för bättre löneutveckling. Den ordinarie löneöversynen på genomsnittligen 2,5 procent kostar sjukhuset 92 miljoner kronor per år. Förutom det skjuter de nu till nästan 55 miljoner per år under fyra år för prioriterade grupper. Pengarna ska fördelas individuellt och differentierat.

Personalflykt

Det har stormat kring Akademiska sjukhusets lönepolitik under året. Barnmorskorna hör till de som protesterat och i mars valde 28 att säga upp sig samtidigt.

I sjukhusets nya plan för lönebildning är sjuksköterskor i alla kategorier, barnmorskor, biomedicinska analytiker extra prioriterade, tillsammans med vissa andra yrkesgrupper.

Åtgärdsplan

I mars fick sjukhuset i uppdrag av landstingets produktionsstyrelse att lämna in en åtgärdsplan för att motverka dålig löneutveckling och personalflykt.

– Förutom den vanliga uppräkningen av Akademiska sjukhusets budget för nästa år har vi lagt på 178 miljoner. De kommer att ha ett större utrymme och möjligheter än förut att satsa på lönerna, säger Lina Nordquist (FP), ordförande i produktionsstyrelsen.

Utöver de 54,7 miljoner per år sjukhuset nu planerar avsätta till löneökningar kommer de ta del av ytterligare 30 miljoner som produktionsstyrelsen ska fördela i landstinget till löneökningar.

Halkat efter historiskt

Är Vårdförbundets medlemsgrupper, sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biodmedicinska analytiker prioriterade kommande år?

– Absolut. Det är löner som historiskt sett har halkat efter. Det är bristyrken och det finns fler arbetsgivare och då måste vi se till att vara riktigt bra så att de väljer att arbeta hos oss. Det gäller både löner och arbetsmiljö och båda finns med på prioriteringslistan vi bestämde igår, säger Lina Nordquist.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida