Brist på sjuksköterskor håller vårdplatser stängda i Sörmland

Det saknas ett 60-tal sjuksköterskor inom landstinget i Sörmland. Risken är stor för att de vårdplatser som varit stängda i sommar inte kan öppnas i höst.

Just nu håller landstingsledningen på och ser över hur många vårdplatser som kommer att drabbas. Det har tidigare handlat om ett tiotal platser vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna och nästan dubbelt så många vid Nyköpings lasarett.

– Det finns en risk för att det blir lika många i höst, säger Hans Svensson, divisionschef för medicinsk service vid landstinget Sörmland.

Tufft för akuterna

Ulla Jordán, ordförande för Vårdförbundet Sörmland, anser att det är bra att man drar ned på antalet vårdplatser om det inte finns personal.

– Men det kommer att bli stora problem för akuterna som inte kan skicka patienter vidare till vårdavdelningarna, säger hon.

Saknas 60 sjuksköterskor

Orsaken till att vårdplatser måste hållas stängda är att det saknas ett 60-tal sjuksköterskor, trots att landstinget bara sedan i juni har rekryterat 50 nya sjuksköterskor.

– Vi gör allt för att rekrytera fler och har en person anställd som arbetar heltid med det, säger Hans Svensson.

Har höjt lönerna

Han pekar på att en rejäl lönesatsning har gjort att landstinget i Sörmland nu betalar bland de högsta ingångslönerna för nyutbildade sjuksköterskor, 23 500 kronor i månaden.

– Men det handlar inte bara om löner, vi håller också på och ser över bemanningen, scheman och andra arbetsvillkor, säger Hans Svensson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida